Следвайте ни

Автобусните превозвачи кандидатстват за финансова подкрепа

viber icon

Автобусните превозвачи могат да кандидатстват за финансова подкрепа от днес  до 10 ноемрви. В началото на пандемията техният бизнес, заедно с този на ресторанти и хотели, пострада най-много. Минималният размер на подпомагането е 3000 лв., а максималният 450 000 лв. Размерът на безвъзмездната финансова помощ не може да  надвишава 8 % от оборота, деклариран в Годишната данъчна декларация.

Оценяването на проектно предложение се извършва в срок до три месеца от датата на подаването му. Бюджетът на програмата е 30 000 000 лв., от които 4 500 000 лева са национално съфинансиране. Останалите средства идва от Европейския фонд за регионално развитие.

С помощта се цели осигуряване на оперативен капитал за българските микро, малки и средни предприятия (МСП), извършващи автобусни превози, за справяне с последиците от пандемията COVID-19. Така се очаква да бъде запазена тяхната дейност, както и да бъде гарантирана стабилност на работните места. 

Малките и средните предприятия са основна и водеща сила  в сектора на автобусните превози за развитието на конкурентни и качествени услуги, както и за гарантиране на стабилен икономически растеж и устойчива заетост.

По данни на НСИ през първото тримесечие на 2020 г. се отчита намаление в общия брой превозени пътници от автобусния транспорт с 10,2% спрямо първото тримесечие на 2019 г. Най-голямо е намалението по отношение на превозените пътници с крайградския и международен автобусен транспорт (съответно с 38,9% и 37,5%), следвано от междуселищния транспорт (18,4%) и вътрешно градския – 7,3%. В градските автобусни превози това намаление е с почти 44%.  

През второто тримесечие на 2020 г. негативната тенденция в автобусния транспорт се задълбочава – с 39,5% по-малко са превозените пътници спрямо първото тримесечие на 2020 г. Най-голямо е намалението по отношение на превозените пътници с международен автобусен транспорт (78%), следвано от вътрешно градския транспорт (41,3%), междуселищния (30,9%) и крайградския транспорт (27,8%). 

ТУК можете да видите подробности за програмата.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?