49
Следвайте ни

Авиационната база в Крумово навършва 60 г.

viber icon

На този ден преди 60 години с разпореждане на Генералния щаб на българската армия е създаден 44-ти вертолетен авиационен полк, първи в страната. Нейн наследник днес е 24-та авиационна база в Крумово. От ноември 1961 г. авиополкът се базира на Летище Пловдив.

През февруари и март 1963-та са получени 29 вертолета "Ми-4", от които 25 за полка в Крумово. В края на годината той започва да усвоява редица нови задачи: стоварване на тактически въздушни десанти, полети в големи групи, кацане на високопланински площадки, полети в облаци - денем и нощем, поставяне на минни заграждения, кацане в режим на авторотация на носещото витло с изключен двигател, стрелба с бордово оръжие и други. Наред с чисто военните полкът изпълнява и аварийно-спасителни задачи.

 На 17 юни 1980 г. полкът е пребазиран на летище Крумово. През следващите години достига върха на своето развитие както по брой на пилоти и вертолети, така и по обхвата на тяхното приложение. От септември 1994 г. в съответствие с новите условия и изисквания 44-ти вертолетен авиационен полк е реформиран в 24-та вертолетна авиационна база 

60-годишнината ще бъде отбелязана с тържествен строй, приветствия и четене на заповеди за награждаване на военнослужещи и цивилни служители за постигнати отлични резултати при изпълнение на служебните задължения. Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на загиналите летци и авиационни специалисти от военното формирование. След това ще има показ на авиационна техника. Събитието ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?