Следвайте ни

Атанас Пеканов: Не трябва да се фокусират европейски средства в един регион ВИДЕО

viber icon

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов отговори на въпроси на граждани и медии в рубриката „Властта говори! Открито“ във Facebook страницата на Министерския съвет.

„Не трябва европейските средства, които са за сближаване, да подпомагат дивергенцията в страната - да се фокусират в един регион“, посочи Пеканов.

 „В Националния план за възстановяване и устойчивост имаше такъв елемент. Специално за София бяха отделени 560 млн. лева, да, може би от 12,6 млрд. лева те не изглеждат толкова много, но всъщност са много, защото това е единственият град, за който имаше отделени специално такива средства за два проекта, другите програми са за цялата страна“, коментира министърът.

"Ние намалихме един от тях, имахме желание да намалим и другия, но след силна и доста разгорещена дискусия с госпожа Фандъкова, която каза, че няма възможност да финансира своя собствен проект за метрото, той остана, но другият проект беше намален с 200 млн. лева", каза Пеканов.

Трябва да правим дори обратното. Да преразпределяме към остатъка от страната, особено в Северна България, заяви вицепремиерът.

Той отбеляза, че кратките срокове за работа по последната версия на плана не са позволи да бъдат анализирани нуждите на отделните градове - в транспорта или други сфери, защото това би забавило подготовката на му. „Но смятам, че именно в тази посока трябва да вървим и такива са индикациите, които получавам от ЕК, каза вицепремиерът, като уточни, че е било посочено, че по Оперативна програма "Транспорт" не може да се развива само метрото в София. Трябва да се развива транспорт и в другите градове, което смятам, че е правилно“, заяви вицепремиерът.

Рубриката стартира в края на юли. До момента в нея вече се включиха министърът на икономиката Кирил Петков и министърът на културата Велислав Минеков. Целта е да се даде гласност на темите и проблемите, които вълнуват хората в най-голяма степен.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?