Следвайте ни

"Атака" поискаха от президента Радев чистка на гласовете-фантоми

viber icon

Изчистване на избирателните списъци от гласове "фантоми" и одит на "Информационно обслужване" АД. Това поискаха представителите на "Атака" от президента Румен Радев по време на консултациите относно предстоящите парламентарни избори в страната. Лидерът на партията Волен Сидеров каза, че ако тези въпроси не се решат, датата на вота е подробност.

Припомняме, че по-рано днес държавният глава се срещна с ГЕРБ, БСП и ДПС. Представителите на ВМРО и НФСБ отказаха среща с Радев и се обявиха против гласуването по пощатa. На консултациите с ВОЛЯ президентът и лидерът на партията Веселин Марешки си размениха остри реплики и обиди, съобщава novini.bg.

„Чуваме за екзотични идеи за гласуване по пощата. Не виждаме разликата дали хората ще се редят на опашки в секции или в пощи", посочи Марешки. И допълни: „Видеонаблюдението на броенето на бюлетините е най-евтиният вариант за честни избори".

От "Атака" призоваха президента Румен Радев да бъде гарант за честността на тези избори.

Волен Сидеров каза, че в момента в България за изборите има около 600 000 фантома или "мъртви души". Той цитира статистика от НСИ, според която българите, които са над 20 години са 5 636 267, а от ЦИК данните са, че има 6 221 729 души или разлика от 585 482 гласа.

Излиза, че ЦИК представя близо 600 000 повече гласа от реално съществуващите, каза Сидеров.

Какво се прави с разликата с тези близо 600 000 несъществуващи избиратели, трябва ли да има преразглеждане на избирателните списъци и оттам ще дойде датата на изборите, попита Сидеров.

Волен Сидеров каза също, че за "Атака" е важно да се направи одит на "Информационно обслужване", бордът на дружеството да се разшири и в него да влязат представители на опозиционни партии и на граждански движения, за да има надзор върху дейността му.

По думите му това в момента е невъзможно, никой не знае какво става в дружеството, как се назначават хората, какъв софтуер се ползва за обработката на данните. Искаме да има прозрачност в "Информационно обслужване", каза Сидеров.

От своя страна президентът Румен Радев определи повдигнатите въпроси като важни. Той посочи, че преди година на среща в президентската институция, с участието на ръководителите на ГРАО и НСИ, е бил поставен и въпросът с отстраняването на т.нар. мъртви души от списъците. Това, което получихме като уверение от ГРАО беше, че могат да почнат такъв процес, но е труден, и то само при поставена задача от изпълнителната власт. Този, който трябва да контролира изпълнителната власт, е парламентът. Парламентът трябва да изпълнява много по-активно правомощията си по контрол върху изпълнителната власт, както е по Конституция, а не обратното. Рано или късно този въпрос трябва да се реши, коментира Румен Радев.

По отношение на "Информационно обслужване" президентът отбеляза, че е имало интересна поправка в закона, в която вече са се делегирали изрично правомощията, пожизнено, ЦИК не да възлага, а да предава за обработка всички резултати от протоколите, директно на дружеството.

Аз наложих вето, защото това означава пожизнен монопол, естествено то беше отхвърлено. С такъв подход към законови промени, "Информационно обслужване" се превръща в "черна кутия", коментира Радев на срещата.

На последната от консултациите с парламентарните партии президентът посочи, че информацията, която предоставят от "Атака", ще бъде разгледана задълбочено и, където намерят основание, от президентството ще поставят въпросите пред съответните институции.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Нали

Нали

12.01.2021 | 20:13

Една хипотеза за гласуването по пощата. Населено място с около 2 000 души. 500 от тях се канят да се възползват от правото да гласуват по пощата. До тук добре. Идва изборният ден и решилите да гласуват по този начин пускат бюлетините си в пощата. Пощаджията идва и слага писмата в пощаджийски човал и .... от тук на татък, някъде по пътя спира и кривва към забутан селски път! Чака го (да речем лада нива)! Пощаджията вади човала и го прехвърля в ладата със силно зацапани и нечетливи номера! От ладата му подават същият на вид човал пълен със подобни пликове които не се знае какво садържат! Пощаджията потегля, ЦИК отварят пликовете! Вътре НИЩО, празни или според зависи, пълни с бюлетини на БСП за да спечели или пък с други бюлетини с което да се компрометира водещата партия! Ко прайм?

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?