Следвайте ни

Ашим Асан на опашката за помощи

Да не видим утре бурканите по магазините, предупреди бедните областният управител Здравко Димитров

viber icon
Автор: Елица КАНДЕВА, Марица.бг

Етнолидерът Ашим Асан вчера се оказа на опашката за храни от Фонда за Европейско подпомагане на най-нуждаещите се. Мъжът, който дълги години прибираше наема от Виенската сладкарница на пъпа на Пловдив, вилня в битките за вакъфските имоти, бе в дъното на скандалите при смяната на властта в Районното мюфтийство и в размирните години бе председател на мюсюлманското настоятелство, е в списъка на правоимащите да получат общо 38,550 кг хранителни продукти.

Тарторът, на чиято триетажна къща в Хаджи Хасан махала стои надписът „Император на бъдещето и на миналото”, дойде да си вземе полагаемото още при старта на кампанията в Социалния дом на БЧК. В нея

на този етап се раздават 10 от общо 19-те храни

от списъка с продукти.

Дойдох да помогна на комшии, каза Ашим Асан на опашката и отрече да чака за безплатна храна. На въпроса с какво се занимава, откакто е аут от вероизповеданието, той заяви, че има своя фирма за внос и износ, с която зарежда търговски обекти. Това обстоятелство, ако е доказано, обаче би го извадило от списъка на правоимащите.

Право да получават хранителните продукти по оперативната програма имат лица и семейства, които са взимали енергийни помощи през миналия отоплителен сезон, майки с помощи за дете на възраст до 1 г., домакинства с еднократна помощ за първолаци или такива, у които има настанени хлапета по Закона за закрила на детето. Хранителните продукти се полагат и на тези, които са пострадали инцидентно от бедствия, аварии и извънредни ситуации и са подпомогнати с еднократна помощ от социалните служби.

Разграничавайки се от всички тези групи, Ашим Асан извади визитка, на която пише, че е експерт по национална сигурност, и даже обвини местната власт в предизборно събаряне на незаконни къщи в махалата си.

В това време опашката се раздвижи в очакване да започне раздаването на хранителните продукти, тъй като областният управител Здравко Димитров дойде да даде старта на акцията за хората от район „Централен”. „Гладът е по-силен от снега!”, каза той, като видя колко хора са дошли въпреки лошото време, хлъзгавите улици и обилния снеговалеж. И веднага предупреди: „Да не видим утре тия буркани по магазините, че и това се е случвало! Ядат се само вкъщи!”.

Първа сред чакащите бе 26-годишната Есения Юриева. Оставила у дома синовете си по на 3 и 1 година, но

взела бебешката количка - да пренесе с нея тежкия товар

от 10 пакета брашно, 6 пакета ориз, 7 пакета макарони, 5 пакета картофено пюре, 3 консерви гювеч, 2 кутии компот, 2 опаковки конфитюр, 6 кутии месна консерва, 8 пакета захар и 4 кутии вафли. Жената ги пренесе сама на три курса до вратата и после оттам до количката. Преди да я забута в преспите към къщи, обясни, че мъжът я оставил, а и преди това не носел пари вкъщи.

Нямат и сключен брак. Сега гледа сама децата с помощта на майка си. Учила е до 6. клас и няма кой знае колко варианти, но като отхвръкне още малко Юсеин, за да го прати на градина, ще търси работа.

67-годишната вдовица Божия Йотинова също дойде без помощник да си прибере хранителните продукти, за които носеше само няколко найлонови чанти. Пенсионерката живее с едва 120 лева пенсия. На младини била шивачка, но често се принуждавала да прекъсва работа, за да гледа дъщеря си. Сега изобщо не знае къде е - не само че не помага, а и

от години щерката не я е потърсила.

За да се вмести в мизерния си месечен бюджет, Божия стои на студено, макар да получава енергийни помощи. Увивам се до уши в леглото, а прозорците са все замръзнали, описа тя. Купува храна само от промоции. Лекарствата за кръвно си взима, когато може. С една тенджера ядене карам цяла седмица, тези продукти ще ми стигнат за дълго време, направи сметка жената.

Къде още

Заедно с район „Централен” вчера акцията за раздаване на продуктите, стартира още в Лъки, Перущица и Калояново. В нея са ангажирани доброволци и служители на БЧК, а списъците са предоставени от „Социално подпомагане”. Хранителните продукти ще се раздават по график в общо 23 пункта в цялата Пловдивска област, където право на тях имат общо 26 620 човека.

Изпреварихме снега и вече са доставени в Лъки, може да има трудности в Садово поради метеорологичната обстановка, изрази опасения шефката на БЧК под тепетата Таня Георгиева. Тя отбеляза, че има промяна в предварителния график и кампанията в район „Източен” ще започне в понеделник, вместо на 23 януари, както бе планирано първоначално. /Марица.б

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?