49
Следвайте ни

Асен Василев: Ще седнем на една маса с ГЕРБ, но имаме условие

viber icon

Бившият служебен финансов министър Асен Василев коментира  политическото напрежение и задочната престрелка между формацията им с Кирил Петков и ГЕРБ. Към момента между двете политически партии има огромни различия, каза Василев в NOVA  и уточни, че единственият начин да седнат на една маса за политически разговори е, ако от ГЕРБ кажат, че ще подкрепят съдебната реформа.

„Ако ГЕРБ се събудят една сутрин и кажат: „Да, ние ще подкрепим работеща прокуратура, работеща съдебна система и всички, които са нарушили закона до момента, ще отидат в затвора” – тогава нека да заповядат на разговорите”, допълни той.

"С предишното служебно правителство са успели да свършат една основна и много тежка задача, а именно актуализацията на бюджета, която да осигури финансово всички фирми, пенсионери и здравната система до края на годината", заяви Василев.

"Когато се сформира следващият парламент, проектобюджетът ще трябва да бъде формиран, така че да залегнат политиките за следващата година", допълни той.

Василев бе категоричен, че няма да се вдигат нито данъци, нито осигуровки, за да има пари за увеличението на пенсиите.

"На база приходите, които се очакват догодина в бюджета може да се заложи увеличението на пенсиите трайно, може да се заложи социалната добавка до линията на бедност, която догодина става 420 лв. мисля, може да се заложат всички пари за авиацията и пътна инфраструктура и да станат общо 1 млрд и 300, а не 300 млн, както бяха заложени тази година, могат да се заложат допълнителните разходи за отбрана, да се заложат разходите за ковид мерките и да останат над 3 млрд за политики, които правителството иска да води", каза още той. 

Василев коментира и темата с Румен Спецов: „Той се справи идеално с работата. Повиши събираемостта значително, което не е лесно. Досега не съм чул нито едно обвинение за него, което да бъде потвърдено от Гешев или от фактите", коментира той. И добави: „Защо Спецов толкова много притеснява колегите от ГЕРБ? Да не би да е, защото като започнахме да проверяваме големите фирми и да повишаваме събираемостта, това да е ударило някого по джоба?

Асен Василев обяви, че ако след предстоящите избори успеят да направят правителство, той няма да се бори за премиерското място, а отново ще заеме министерския пост.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?