Следвайте ни

Асен Василев с първи коментар за повишаването на пенсиите от декември

viber icon

Финансовият министър Асен Василев коментира пред журналисти решението на депутатите за повишаване на пенсиите от декември. Припомняме, че в НС се стигна до дълги разгорещени дебати и доста обиди.

Парламентът прие бюджет на Държавното обществено осигуряване, който е разумен, устойчив във времето и гарантира, че пенсионерите ще продължат да получават по-високите пенсии догодина или докато нов парламент не реши да ги вдигне повече или да ги отмени, каза Василев.

Прие се добавката от 120 лв. за октомври, ноември и декември, което е по-високото от двете алтернативни предложения и от Коледа влиза постоянно преизчисление през промени в Кодекса за социално осигуряване, така че тези промени са постоянни. Те са предвидени и в бюджета за догодина, както е предвидена и добавката за социално подпомагане, така че да няма пенсионер под линията на бедност. Общата сметка за промените, които са приети сега, натоварва държавния бюджет, който предстои да се гледа, със 115 млн. лв. допълнителен разход за трансфер към ДОО.
 
Но както знаете бюджетът беше направен през юли месец, когато имахме окончателните данни за август и предварителните данни за първата седмица на септември. Вече сме идентифицирали допълнително 300 млн. лв. приходи, които могат да бъдат използвани, така че тези 115 млн. лв. спокойно се покриват от тях и даже остават малко отгоре за допълнителни мерки, каза той.

Законът за бюджета с всички включени добавки, изтича в края на календарната година, така че каквито и надбавки да се гласуват, те на 31 декември спират. Това, което се прие, от 25 декември да влязат постоянните поправки в КСО, те не спират на 31 декември. Те продължават, докато нов парламент не ги промени. Така че пенсионерите са гарантирани и за догодина, и за по-догодина с едно преизчисляване, повишаване на максималната пенсия, повишаване на минималната и социална надбавка, която също е вкарана в КСО, подчерта финансовият министър.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Многозначия

Многозначия

10.09.2021 | 09:24

Трудът на всеки създава брутен вътрешен продукт и той се разпределя за различни плащания. Бюджета има част неизменни раходи, петрол и енергия, отбрана и въоръжение и т.н и променливи разходи, заплати на администрация, служби, социални плащания Сега, с новата инфлация от електроенергия нарастна и БВП, ще рече и повече социални разходи. Държавата трябва да осигури защита на граници, безопасност, да се грижи в основно предназначение всеки да може да развива своя потенциал. Да разчита на собствените сили и силата на народа си, и на европейската солидарност, нали една държава ЕС обитаваме а не сме просяци

Отговори
5 4
Социална етика

Социална етика

10.09.2021 | 08:51

Нечестно е изчисление колко пенсионери носи на гърба си млад, и неистина. Пенсионната система е солидарна, затова са вноските, да ползват всички участници, един по рано заминал в другия свят, друг не. Когато си работил си плащал куп удръжки за социалния живот на всички, за ясли, детските градини, образование, здравеопазване, дори 70лв за професионална квалификациь, която така и не разбрах какво е. Имаше сребърен фонд, безсребърен с повишените цени на тютюневи акцизи които алабала някъде се изпариха. А носач, на бреме, не е трудно, има си чалъм. И щом носачи на общественото брече не издържат защо продължават да се мъчат, сменете си занаята, но стола им с магнит, пъшкат и продължават да се морят

Отговори
5 2
сем

сем

09.09.2021 | 19:01

Има много пенсионери и в парламента! А с тия предизборни големи бонуси за определена група хора-повечето от които изобщо не работили през живота,се забиват младите,които трябва да се изгърбят от работа,за да плащат осигуровки-необходими за 4-5 от тях.Скоро имаше изчисления-на един работещ,се падат 5 пенсионера,за които той лично да се труди.Сега с тия подаръци,бройката ще се увеличи.

Отговори
9 7
ГРАЖДАНИН

ГРАЖДАНИН

09.09.2021 | 16:54

ОТ служебния кабинет до като гръмко говореха .МАХАМЕ ПЕНСИОНЕРИТЕ ОТ ЩАТ .Изведнаж забравиха за онези над 1650 пенсионери които работят в ДА кога ще освободят креслата .

Отговори
24 2
Цецо

Цецо

09.09.2021 | 16:45

Въртят се някакви игри в НС.Защо не актуализираха пенсийте от 1.10.2021 и бонуса от 50 лева да остане за първите два месеца, а за Коледа да се увеличи на 120 лв. След Нова година да няма бонуси.

Отговори
18 3
граничен полицай .

граничен полицай .

09.09.2021 | 16:39

ДОО НЯКОЛКО ДНИ ГО ОБСЪЖДАХА ВЪПРЕКИ ВСИЧО АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА ПЕНСИИТЕ Я ОТЛОЖИЖА . Никой не се сети за онези над 1650 души от които според служебния МВР над 250 от тях са от ведомството му .Хора АПЗ които получават пенсия от бюджета на държавата и отново получават заплата от бюджета .Те заемат по високи позиции--ЗАПЛАТИ иПЕНСИИ--за които има много млади хора както трябва да бъдат стимулирани да работят в държавната система ..

Отговори
21 6
Ум слугува, ум робува

Ум слугува, ум робува

09.09.2021 | 16:38

В света печатниците бълват още пари, за да поддържат, насърчават вътрешното потребление и оттам растеж. Тук по правилата на банкянския крадец обратно, бюджета с нисък дефицит за шенгенската врата. Мислех, че е изчегъртан, блъф било. Сега, стратегия пенсионна реформа заради ковид криза с подкрепата на ЕК

Отговори
11 6
местен

местен

09.09.2021 | 16:22

НТри дни обсъждаха бюджета за ДОО и накрая отложиха актуализацията пенсиите Вероятно отложиха махане на пенсионерите на щат . Въпреки че в ЗДБ закона за държавния бюджет е включен текст за който никойот депутатите не се сети чеспоред който хората след пенсионна въздраст няма да могат да са на държавен пост .

Отговори
21 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?