Следвайте ни

Асен Василев обясни за "черния списък" с 64 фирми и закона "Магнитски"

viber icon

В "черния списък" на Министерството на финансите попадат 64 фирми, свързани с Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, които са с наложени санкции по закона "Магнитски". Всяка друга компания, която продължи да има финансови отношения с тях, също е възможно да бъде засегната. Сред тях са и държавни дружества, които са работили с тези токсични фирми.

"Това, което ние правим в българския списък е да сложим всички съдружници, управители, тоест всички, които са били директно свързани, тук даже не говорим за асоциирани, а за директна връзка – те са се подписвали на един и същ документ, тях ги слагаме в нашия списък, така че да ограничим контакта точно с оглед нарастване на този списък", заяви министърът на финансите Асен Василев пред Bulgaria ON AIR по повод т.нар. "черен списък" на 64 фирми, свързани със санкционираните от САЩ по закона "магнитски" Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.  

"Тъй като за първи път санкциите, които се налагат са в такъв мащаб, са необходими и извънредни действия, за да не пострада държавата", категоричен е Василев. 

"Българската държава няма законова рамка за действия в тази ситуация, тъй като ефектът е заразен. Ако има сериозен обмен с фирми в този списък, има шанс и тези фирми да попаднат в списъка. Това, което ние можем да направим като правителство без парламент в момента, е да предприемем една временна мярка, с която да ограничим държавните дружества и структури, поне те да не се заразят", допълни още

И добави, че в понеделник или вторник ще има вече окончателни първоначални списъци.

"Тук обхватът е много ясно дефиниран, за да няма спекулации – става въпрос за съдружници или управители", категоричен е той.

Сред санкционираните български компании попадат фирми за жилищно строителство и хазартни игри, включващи и онлайн залагания.

Исторически погледнато, санкционираните българи заемат 25% от всички срещу, които е приложен закона "Магнитски".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?