46
Следвайте ни

Асен Василев: Изцяло нов модел на пенсионната система до 30 юни

viber icon

До 30 юни ще се изработи изцяло нов модел на пенсионната система, който да отговаря на всички изисквания на профсъюзи, пенсионери и работодатели. Това заяви вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев по време на първия си редовен брифинг за новата година.

Бюджетът за годината ще бъде внесен до края на януари, като започва публично обсъждане в средата на месеца. Във второто полугодие на годината ще има актуализация.

Имахме време да се запознаем с параметрите на текущото състояние на бюджета. Годината завършваме с бюджетен дефицит от 3%. 2021 година имаме 7,9 милиарда по-високи приходи от приходите, реализирани през 2020 година. Работим усилено по бюджета, като той ще бъде внесен в края на януари. Имаме решение в средата на годината да се направи актуализация на този бюджет, каза още Василев. Според него, реалистичният срок е в рамките на месец февруари Народното събрание да приеме бюджета за 2022 година.

Параметрите ще бъдат представени при представянето на бюджета, каза още Василев във връзка с размера на минималната работна заплата.

Министърът не очаква масови фалити.

"Мерките 60\40 продължават, започват секторни политики от Българската банка за развитие, не очакваме вълна от фалити", допълни още той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?