Следвайте ни

Арменец с пловдивска връзка вдигна паметник на българското А, Б, В

viber icon

                                                                                                              

Хиляди идват на поклонение в Двора на кирилицата в Плиска. Там са тежащите по половин тон каменни букви, с които пишат 500 милиона по света.

Аз съм само пазител на буквите. Искам България да се слави като първата страна, приела официално кирилицата. Създадох Двора на кирилицата, за да се помни делото на светите братя Кирил и Методий и на българския цар Борис I Покръстител, казва арменецът Карен Алексанян. Той създаде в първата ни столица Плиска уникален културно-историческия комплекс, посещаван от хиляди българи и чужденци.

И датата на откриването, и мястото на Двора на кирилицата не са избрани случайно. Това става точно преди 5 години, в деня, когато българският народ почете 1150 години от успението на свети цар Борис Първи Покръстител, изиграл важна роля в създаването и налагането на кирилицата.

И тази година 24 май ще се чества в Двора на кирилицата - единствения в света музей, посветен на свещената азбука.

Ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на св. св. Кирил и Методий, химна на празника „Върви, народе възродени” ще изпълни оперната прима Вяра Желязкова, ще бъде запален „Огън на знанието”.

С буквите на кирилицата четат, пишат и творят около 500 милиона души по целия свят, създадени са безценни шедьоври на световната литература, достигнати са върхове в науката и знанието. Това разказва създателят на музейния комплекс Карен Алексанян, който от 20 години живее в България.

В Двора на кирилицата са поставени всичките 30 букви на българската азбука, всяка с тегло 500 кг и  височина над 2 метра. Буквите са наредени като войниците на цар Борис Първи, изпратени от Плиска по света, които след 1150 години си дойдоха и бяха подредени пред него, обяснява символиката г-н Алексанян. 

Буквите са изработени от известния  каменоделец  Рубен Налбандян. Когато Алексанян споделил с него идеята си, майсторът  възкликнал: "Аз съм благословен от Бога да извая две свещени азбуки!”. Преди години в двора на църквата, посветена на св. Месроп Маштоц - създателя на арменската азбука, Налбандян вградил в камък буквите на родния си език. Под негово ръководство в Армения от специалния камък туф още 12 майстори на ръка изваяли кирилските знаци, които майсторът лично дошъл да монтира в Двора на кирилицата в Плиска.

Срещу буквите са разположени паметниците на Борис I и на светите братя Кирил и Методий, зад който се издига 12-метров кръст. 

Не секва и потокът от хиляди посетители в крепостта „Кирилица“.

По стените на залата, наречена  Школа на кирилицата, са подредени, сътворените от дърво свещени букви, дело на майстор уста Дарин Божков. Тук са и восъчните фигури на учениците на светите братя - Климент, Наум и Ангеларий, дело на екип скулптори под ръководството на Борис Борисов.

Най-въздействащи са восъчните фигури в зала „Българска слава” на български владетели, управлявали през славните 212-те години - от 681 до 893-та, когато Плиска е била столица на България. Там се извисяват фигурите на  Аспарух, Кубрат, Тервел, Крум, Кардам, Омуртаг - до цар Борис Първи.

В Алеята на писателите, творили на кирилица и оставили трайна следа в световната книжнина, са разположени 80 постамента. 44 паметници са вече открити - 20 от творците са български, останалите са от различни народности.

Българските творци, увековечени в Алеята, са Паисий Хилендарски, Патриарх Евтимий, Иван Вазов, Пейо Яворов, Христо Смирненски, Гео Милев, Никола Вапцаров, Йордан Йовков, Николай Хайтов, Петко Славейков, Йордан Радичков. Предстои да бъдат монтирани паметници на Елин Пелин, Стоян Михайловски, Димчо Дебелянов, Захари Стоянов. Паметниците са изработени от известни наши скулптори - Вежди Рашидов, Георги Чапкънов, Красимир Ангелов,  Александър Хайтов.

Руската литература е представена с паметници на световноизвестните писатели като Иван Тургенев, Лев Толстой, Фьодор Достоевски, Александър Пушкин, Николай Гогол, Сергей Есенин, като и на легендарния бард Владимир Висоцки. Има паметници на сръбски писатели, на творци на кирилица от Чечения и  Ингушетия.    

На всяко откриване на паметника на поредния творец в Плиска пристигат чуждестранни делегации, които си тръгват с отлични впечатления от комплекса и духовната сила на българите. Под всеки постамент се поставя шепа пръст от родното място на съответния писател.

Амбицията на г-н Алексанян е скоро авторите в Алеята да станат 80.

Съпругата на благодетеля - с пловдивски корен

Как един арменец се е ангажирал с нелеката мисия да прослави българската азбука и история? Тук има божи пръст, убеден е Карен Алексанян. 

Целият внушителен комплекс е осъществен с негови лични средства и банкови кредити, които погасява. А в Алеята на писателите средствата за пет от паметниците са дарени от пенсионираната учителка Йорданка Савова.     

Карен Алексанян в начинанието си има подкрепата на съпругата си. Тя е филолог, арменка с пловдивски корен.

Мотивира го и растящото международно признание на комплекса. Наскоро се върнал от Якутия с награда за Двора на кирилицата - държавен медал за укрепване на дружбата между народите.

Крайно време е и държавата да обърне внимание на първопрестолна Плиска, да помогне за възвръщането на старото й величие. Недопустимо е  най-големият град в Европа през IX век днес да е незаслужено забравен, категоричен е пазителят на кирилските букви.  

Голямата му мечта е да се възстанови Голямата Базилика в Плиска.

 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?