2374
Следвайте ни

Арабаджиев: Пенсионерите взимат толкова, колкото са работили. Преизчисляването е справедливо

viber icon
Текущо за тази промяна на пенсиите т.е. сегашната индексация не мисля, че трябва да се урегулира допълнително със законова промяна. Тя е доста справедлива, защото увеличава пенсията на всеки един пенсионер съгласно приноса му към пенсионната система, докато е работил.
"Не трябва със законодателни промени да чупим връзката между приноса, който е имал човек в пенсионната система и това, което ползва след това". Това каза Искрен Арабаджиев, председател на социалната комисия в парламента и депутат от "Продължаваме промяната".

Той уточни, че наистина част от пенсионерите вземат по-малка пенсия спрямо декември, 2021 година, което се дължи на начина на преизчисление на пенсиите, пише Actualno.com.

Арабаджиев потвърди - промяната (индексацията) в пенсиите средно е 12,5%, но заради тригодишен период от управлението на ГЕРБ, когато индексацията е била не по т.нар. швейцарско правило, има различна тежест заради големината на стажа.

Директорът на дирекция "Пенсии" в Националния осигурителен институт Любомира Язаджиева обаче вече каза, че правителството готви компенсации. Един от възможните варианти е да бъдат отпуснати индивидуални добавки за всеки от ощетените пенсионери.

Добавките към пенсиите на всички пенсионери, които първоначално възлизаха на 50 лева месечно, а по-късно нараснаха до 120 лева, падат до 60 лева през тази година. Предвидено е допълнителните суми да се получават до месец юни, като засега няма яснота какво ще се случи след тази дата. По този начин доста пенсионери ще се почувстват ощетени, тъй като намалението на добавките ще изтрие усещането за увеличение на пенсиите. Така например, ако пенсионер е получават пенсия в размер на 450 лева през миналата година и добавка от 120 лева, то месечната сума е достигала 570 лева. След преизчисляването на пенсията с новата по-висока тежест за реален осигурителен стаж, пенсията следва да скочи с около 56 лева до 506 лева, ако приемем, че увеличението е с 12.5%. С добавката от 60 лева пенсията нараства до 566 лева, което на практика е по-ниска сума от получаваните 570 лева през миналата година. В същото време, ако получаваната пенсия е била сравнително висока за българската действителност, например 1000 лева, след увеличението сумата ще скочи с около 125 лева до 1125 лева. С добавката от 60 лева размерът нараства до 1185 лева, спрямо 1120 лева, получавани през миналата година с високата добавка от 120 лева.

На въпроса дали по време на последното управление на ГЕРБ (2017 - 2019) правилно е махнато швейцарското правило, Арабаджиев посочи, че ще има обсъждане как точно да се изменят и фиксират правилата, за да е най-добре за пенсионерите. Тоест, в дългосрочен план какъв точно да е методът на индексация.

От думите му стана ясно и друго - управляващата коалиция имала за цел до края на юни да бъде завършен анализ на пенсионната система. На негова база да бъдат направени такива промени в нея, че тя да може да се самоиздържа. Припомняме, че в България системата е солидарна - на практика това значи, че данъците и осигуровките, които плащат работещите сега, отиват за изплащане на изработените пенсии на сегашните пенсионери. Когато сегашните работещи станат пенсионери, бъдещите работещи ще осигуряват техните пенсии.

 

 
 
 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (20)

Само лъжи!

Само лъжи!

07.01.2022 | 17:15

Пенсиите не да преизчислявани по никакви правила! Няма принос, няма стаж! Всичките са увеличени с 9.15 % ! Вижда се и от коментарите! Всеки може да си го провери като раздели старата пенсия на новата! Колкото до въпроса на КОГА , Омбудсманът преди месеци внесе в Конституционният съд възражение с препоръка текстът "ПОЖИЗНЕНО" да отпадне като противоконституционен. Само, че не се знае кога другарите там ще благоволят да вземат решение по въпроса. Пращайте запитвания до Омбудсмана, докато й се втръсне, пък да видим...

Отговори
1 0
няма

няма

07.01.2022 | 10:39

Пенсионерите са виновни! То и Бойко все разправяше, че нямало пари за по-високи пенсии. Сега разбрахме, колко милиарда е раздавал всяка година на приятелските кръгове, "строящи" магистралите и саниращи блокове....

Отговори
2 2
Мирослава

Мирослава

07.01.2022 | 07:37

Пенсионерите сме разочаровани от така гръмкото увеличение на пенсиите, но вина имат първо журналистите написали тонове статии с гръмки хвалби за преизчислението на пенсиите.Вината на НОИ е още по голяма, предполагам, че имат дирекция връзки с обществеността и всеки ден се четат статиите касаещи преизчислението на пенсиите.Защо ръководството на НОИ смислено не опроверга писанията на журналистите и простичко не обясни: моят вариант на преизчисление е : пенсионер от декември 2016, първоначалната пенсия се преизчислява на база трудов стаж, коевф. 1.35 , и доход за изчисляване на пенсията.Получава се нов размер на пенсия, които се индексира с процентите увеличение САМО за 2020 и 2021 г. За 2017, 2018 и 2019 преизчленията са правени по друг ред и сега не се включват. В действителност първата ми пенсия е увеличена с 12 процента, но крайната е с 9,2.

Отговори
2 1
Пунта Мара

Пунта Мара

07.01.2022 | 07:30

Добре де, съгласни сме, така трябва да бъде!!! Но, КАЖЕТЕ и ОБЯСНЕТЕ, колко ВЗЕМА ПЕНСИЯ, и какво е РАБОТИЛ, "другарят" Нейков, примерно, дето е постоянно на ТЕЛЕВИЗОРА?! А, "Другарката-депутата" Мика......???????

Отговори
1 0
????

????

07.01.2022 | 07:20

А, "ДЕПУТАТИТЕ", колко ВЗИМАТ и ЗАЩО???????????????!!!!!

Отговори
2 0
Разделяй и владей И после ревът ли ревът

Разделяй и владей И после ревът ли ревът

06.01.2022 | 23:43

Мъ нека вложим бе офисни тарикатчета и малко аритметика към вашето желание за голямото на най голямото Оня който е работил на ЧЕРНО според вашите многобройни нтрепетаций От тази че всичко що си е изкарал го е трупал в джоба си без осигуровка и онзи който по ведомост е вземал нещо и още НЕЩО в плик и оня който офисен плъх който Държавата го осигорява на макс заплата и от там осигуровки не са част от ония който си оставят своята дан като клиенти във вид на 20 % върху хляба Нали всички участват в този ДЖАКПОТ който отива във фиска който управляват УПРАВЛЯВАЩИТЕ А една 500 000 армия от държавни търтей са на хранилката със заплати който са плод на онези 20% от оборота в Държавата в който участва и онези със черния доход и онзи почти най многочислен работник който просто шефа му определя правилата на заплащане ведомост плюс плик За кво реват ония осигурявани от Държавата офисни плъхове вземали по 10 000 лева по ведомост и платени от нас ония който сме в сивия сектор или ведомост + плик данъкоплатци И ние плащаме данъ сгради смет Собствени сме на някой трошляк наречен МПС и плащаме плащаме плащаме И накрая Шъ си мерим осигурителен стаж Разделяй и владей И после ревът за солидарност За нещо като отговорност към Обществото Кое Общество Онова Общество от 500 000 търтея и ония от Сивия сектор.както ни наричат ша са солидаризираме Нанай Дъ знайте Нанай

Отговори
6 1
Асан

Асан

06.01.2022 | 22:00

Преизчислението е справедливо,не може да си получавал голяма заплата под масата а осигуровми никави и да искаш пенсия ,айде стига селски тарикатлъци .Това е, кой както се осигурявал.

Отговори
15 7
Иван Стойчев

Иван Стойчев

06.01.2022 | 20:55

12,5 процента увеличение са получили пенсионерите след 01.07.2019 година и осигурителният им стаж е бил само трета категория труд! На пенсионерите преди 31.12.2018 г. са сгрешени пенсиите с около 3 (три) процента по-малко! Открих грешката на НОИ и уведомих Омбудсмана на РБългария. Надявам се на разума на НОИ, за да не дават грешни пари на адвокати!

Отговори
17 1
Дон Педро

Дон Педро

06.01.2022 | 19:57

Не те знам кой си ти Арабаджиев, но ще ти кажа - да го духаш. !!!

Отговори
17 8
от друг

от друг

07.01.2022 | 14:51

АРАБАДЖИЕВ е шеф на Правната социална комисия в парламента.Нали направиха над 10-14 комисии да отговарят за разни неща като икон.,социална,енергийна,здравна и др.като заплатата им пораства доста.

Отговори
3 0
12345

12345

06.01.2022 | 19:45

Кой ти е дал толкова ( лунно затъмнение)

Отговори
12 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?