46
Следвайте ни

АПИ сменя фирмите за зимно поддържане

viber icon

Договорите със сегашните изпълнители ще бъдат прекратени след скандалите с възлагането на поръчки за милиони на същите дружества без търгове и конкурси като допълнителни споразумения за текущи ремонти  

АПИ пусн​а 7 бързи обществени поръчки за избор на нови изпълнители за зимно поддържане и възстановителни работи при аварийни ситуации по републиканските пътища във всички областни управления. Това става въпреки първоначалното уверение, че зимната поддръжка ще се извършва от фирмите, с които вече има сключени договори. Πpoгнoзнaтa cтoйнocт нa 7-тe oбщecтвeни пopъчки e зa нaд 81.8 млн. лв. бeз ДДC.    

Cpокът за подаването на офертите е съкратен до 27 oктoмвpи, a пpeдлoжeниятa щe бъдaт oтвopeни нa 29 oктoмвpи, става ясно от обявлението. Договорите ще бъдат с краен срок април 2022 г., което означава, че ще са само за тази зима. От обявлението на поръчката в сайта на АПИ става ясно още, че сегашните 4-годишни договори с изпълнителите по 7-те позиции ще бъдат прекратени. Договорите с тях бяха подписани през 2019 г., като за републиканската пътна мрежа на територията на ОУП-Пловдив отговаряха "Европейски пътища", а договорът им бе с прогнозна цена 25 млн. лева за 4 години.

В обявлението е записано, че сегашните договори следват да бъдат прекратени. 

„Установено, е че сключените договори за извършване на поддържане (превантивно, текущо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации) на Републиканските пътища на територията на страната, стопанисвани от АПИ, съгласно чл. 19, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата, са с прогнозна стойност, която към този момент e многократно надхвърлена. Във връзка с това от Министъра на финансите и Министъра на регионалното развитие и благоустройството е внесен Сигнал до Главния прокурор, с който се сезира Прокуратурата на Република България за действията на Агенция „Пътна Инфраструктура“ по разходването на средства от държавния бюджет на Република България. С оглед гореизложеното АПИ е в невъзможност да извършва възлагания по договорите с горепосочения предмет, предвид което същите следва да бъдат прекратени и е необходимо да се изберат нови изпълнители", става ясно от обявлението, както и че поръчката е в графа "изключителна спешност".

Поради тази причина е съкратен и срокът за кандидатстване, като от кандидатстващите фирми не се изисква  задължително да са вписани в регистъра на строителната камара. Те обаче трябва да са извършвали зимно почистване през последните 5 г., както и да разполагат с техника. 

Поръчката за 5 месеца за "Южен район", където влизат пътните управления на Пловдив, Смолян, Пазарджик, Кърджали и Хасково,  е за близо 11,4 млн. лв. без ДДС. За Пловдив сумата е 2 126 660 лева, става ясно от обявлението. За Кърджали 1 706 660 лв., Пазарджик - 2 241 660 лв., Смолян - 3 305 000 лв., и Хасково - 2 017 550 лева.

Прави впечатление, че цените за зимно почистване са с по-високи стойности в сравнение със старите договори. За високопланинско почистване на натоварени пътища например  определената сума на места е 3245 лв./км, докато при предишните договори цената е била 2046 лв./км. Чистенето на равнини пътища става от 1580 лв./км на 2882 лв./км. Товарене и извозване на сняг на разстояние до 5 км в границите на урбанизираните територии скача от 0,50 лв./​куб.м на 0,85 лв./куб.м.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?