Следвайте ни

Ангел Кунчев: В 10 области заболеваемостта падна под 300 на 100 хиляди

viber icon

България забранява влизането на граждани от Индия, заради катастрофалната обстановка с ковид там. Това съобщи здравният министър в оставка Костадин Ангелов.

Постигнахме изключително много в сравнение с други държави. Така обобщи ситуацията в страната здравният министър в оставка. Над 1 милион български граждани са защитени от ковид. Това показват данните на преболедували и ваксинирани у нас.

По заболеваемост сме на 18 място в Европейския съюз, а на Балканите сме на 6. По смъртност сме на второ място в Европейския съюз след Унгария. Нашата е 21 смъртни случая на 100 хиляди души, а в Унгария – 31. по този показател сме на трето място на Балканския полуостров след Босна и Херцеговина и Северна Македония.

Проф. Ангел Кунчев каза, че 10 от областите в страната са вече са със заболяемост под 300 на 100 хиляди. Това са Разград с 221 заболели, Плевен, Сливен, Хасково, Кърджали, Благоевград, Ямбол, Търговище и Силистра.

Само 7 областни все още са със заболеваемост между 400 и 500 на 100 хиляди. Най-висока за последните 14 дни заболяемостта е в Русе – 494 на 100 хиляди, следван от Добрич - 457, Варна, София град, София Област, Перник и Ловеч. 

„В тази ситуация – посланието е едно: Отговорно поведение, което ще ни доведе до щастливи празници и намаляване на заболеваемостта“, каза проф. Кунчев. 

Генерал Венцислав Мутафчийски каза, че на двуседмична база имаме намаляване на новозаразените с 42%, а на едноседмична с 23%.

„Смъртността на двуседмична база е 16%, а на едноседмична – 17%. Има сериозно намаляване в последните 7 дни“, каза Мутафчийски. Намаляват и хоспитализациите. 

Той припомни, че ситуацията в Индия е резултат от фалшивата увереност на правителството, че поради генетичната диверсификация на населението, то има някакъв изграден имунитет срещу ковид.

„Масовото преселване от градовете в селата показа, че това не е така. В момента индийската здравна система се задъхва“, каза Мутафчийски. 

Ще се забрани влизането на граждани от Индия, каза още здравния министър в оставка. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?