Следвайте ни

Ангел Кунчев обясни кои мерки връщаме заради Делта варианта

viber icon

Прогнозата за нова вълна не е преувеличена. Всичко зависи от това, как се развиват нещата около нас и как се държим ние. Определено има факти, които ни притесняват като продължаващото разпространение на Делта варианта на коронавируса. Внимателно следим ситуацията и, ако се налага, ще наложим мерки”, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Той посочи, че страните с висока заболеваемост ще попадат в червена зона и няма да бъдат допускани в България. Това гласи и новата заповед на здравния министър. Това ограничаване няма да важи за българските граждани.

„Португалия изпадна в тежка ситуация, благодарение на това, че си внесе бразилския вариант. Очаквам Финландия ще изпадне в много неприятна ситуация, защото си внесе 500 положителни, които бяха на мач в Санкт Петербург. Това искаме да избегнем. Ясно е, че вирусът ще влезе в България, въпросът е това да не става бързо, ударно и с много хора, за да можем да държим под контрол разпространението”, обясни здравният инспектор.

Той подчерта, че леталитетът не е по-висок с 60%, но този вариант на коронавируса се предава с 60% по-лесно от останалите. Има данни за по-тежко протичане и по-трудно лечение.

"Ако има един болен, от 10 души ще се заразят 6-7 души. Има много подробности, които също са важни - колко сте близо един до друг, отворен ли е прозорецът, или ползвате климатик. С по-малко количество вируси, пак възниква заболяване - това е особеното на този вариант", обясни доц. Кунчев.

Според него има много сериозни заблуждения, че ваксината не помага. Той е категоричен, че ваксината помага и то много. Целта, която здравните власти "гонят" с имунизацията, е да няма тежко протичане на болестта, с което се справят отлично, смята доц. Кунчев.

"Най-активно се работи върху това да видим колко е продължителен имунитетът след ваксинация и трябва ли да има допълнителна бустерна доза, както при много ваксини. Вероятно трябва, но въпросът е след колко време. Това не е решено и няма единно мнение сред научната общност. Другото е дали да е с тази ваксина, или с друга - защото изследване показа, че като ги смесим, работят по-добре", обясни той. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Добри времена

Добри времена

01.07.2021 | 10:18

Добри времена вяха, когато беше в щаба, а?

Отговори
1 4
3,14

3,14

01.07.2021 | 09:56

Кунчев,престани да слушаш Боко и спри да ходиш като цветарка по телевизиите!Нямате и срама с Кантара,дърти пергиши!

Отговори
4 4
политика

политика

01.07.2021 | 09:20

Ами ние пък си каним руски туристи по морето. Целият туристически бранш на тях се надява. Какви мерки се взимат? Никакви.

Отговори
9 3
Алибегичът

Алибегичът

01.07.2021 | 11:01

Не само това, трябва да им поемем и пср теста, пътните от летището до хотела, поне 2 профилактични лекарски прегледа (държавата да плати сумата от 2.90 на преглед на лекарите), ако се разболеят - 100% безплатно лечение, ако не се разболеят - да им платим 30% от билета им за обратно! Така се прави "бизнес" - тарикатски!

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?