Следвайте ни

Андреевден е! Денят започва да расте, вижте поверията

viber icon

На 30 ноември Българската православна църква чества паметта на Св. апостол Андрей Първозвани. 

Наречен е Първозвани, защото е първият от 12-те апостоли, които последвали Исус и го нарекли „Месия” (Спасител). Негов брат е св. Петър, но по-малкият брат, Андрей, привлича Петър за вярата.

Андрей първоначално бил ученик на Йоан Кръстител и от него приел християнството, но щом той посочил Христа, Андрей оставил всичко и тръгнал след него.

В народното предание св. Андрей е покровител на мечките, наричаме Андреевден още Мечкинден. Вярва се, че Св. Андрей е покровител на мечката и неин заповедник. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка и прогонва зимата и дългите нощи.

Българският народ отбелязва Андреевден като празник на семето (зърното). Този ден се свързва с разбирането, че светлината в денонощието започва да расте – наедрява, затова някъде се нарича Едреевден, а слънцето да помръдва "както пиле в яйце", всеки ден по-малко денят се увеличава колкото с просено зърно. Макар и оскъдна, надеждата за светлина внася свежест и ведрина в душите на хората.

Традицията повелява сутринта рано да се взима от наедрялото зърно и да се хвърли в камината – нагоре, за да растат високо всички житни растения и да са едри като набъбналата царевица.

Като символ на плодородието, зърнените култури – жито, нахут, царевица, фасул, леща, грах, са основното присъствие на обредната трапеза. Освен тях, стопанката на дома замесва пита и понеже празникът е по време на Коледните пости, всички ястия са постни.

Празнуват: Андрей, Андре, Андреа, Андриан, Андриана, Андриян, Андрияна

 
 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?