Следвайте ни

Ананиев обяви ще се удължава ли извънредната епидемиологична обстановка

viber icon

"Засега няма да се удължава извънредната епидемиологична обстановка", обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев предава Дарик.

"Това не означава, че не трябва да спазваме основни противоепидемични правила, като социална дистанция и дезинфекция", изтъкна той.

"Ние успяхме с мерките, които предприехме преди всички, да задържим заболеваемостта ниска. Има тренд на нарастване, но е контролируем и разпространението е клъстерно. Ще свалим броя на вирусоносителите на по-ниско равнище", посочи Ананиев.

"Този вирус е нов, никой не беше подготвен. Мерките ни бяха правилни и след 3 месеца ние имаме едно от най-ниските равнища на заболеваемостта", каза още той. „Делът на заразените от тестовете се движи около 5%, което показва ефективността на мерките", изтъкна министърът.

"За масовото тестване той посочи, че няма как да се тества 100% от населението. Клъстерното тестване дава по-добър резултат, ограничаваме огнището на заразата и намаляваме разпространението на вируса в останалата част на страната", коментира Ананиев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?