Следвайте ни

Ананиев обяви какво ще се случи след 13 май с мерките срещу COVID-19

viber icon

Забраната за влизане на чужденци в България трябва да остане и след 13 юли. Това заяви в интервю пред БНР министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. 

Запитан какво ще стане с туристическия сезон, той припомни, че засега съществува негова заповед чужденците от трети държави да не се допускат на територията на страната. Същото важи и за някои държави от ЕС със силно разпространение на коронавируса.

Ананиев подчерта, че няма да има забрана за пристигане от чужбина на български граждани, но ще иска да остане задължението им да престояват 14 дни под карантина.

Здравният министър смята, че не трябва да се отменят и ограниченията за събиране на големи групи хора на обществени места на закрито.

Временна забрана за придвижване на територията на страната ще се налага, ако има епидемични огнища. 

"Никога не съм взимал индивидуално решенията си, винаги колективно с колегите от Министерския съвет и от Националния оперативен щаб, заяви Ананиев в отговор на упреците, че новият законопроект ще му вмени повече власт.

Той очерта два варианта за окончателно приемане на законопроекта, който трябва да действа след 13 май, давайки възможност за въвеждане на противоепидемични мерки за "извънредно санитарно положение":

„Ако се запазят сегашните текстове, не би трябвало да се променя философията на записаното в частта на здравеопазването, а да се прецизират само някои тълкувания и дефиниции, за да няма противоречие в тълкуванието. Според втората хипотеза – всички политически сили ще внесат до края на деня промени, може да се приеме вземането на решение за въвеждане на извънредна епидемична обстановка да става от парламента след внесено предложение от Министерския съвет, на база на оценка от министъра на здравеопазването и от главния държавен здравен инспектор“.

Министър Ананиев подчерта, че критериите за налагането или за отменянето на мерки ще зависят от медицинските резултати и от статистическите данни.

„В понеделник ще има среща с министъра на културата и ще разгледаме негов план за всяка следваща крачка при какви условия, за да започне поетапното отваряне на дейностите в закрити пространства“. 

За Ананиев един от основните въпроси, който все още остава без консенсус, е кога да бъдат отворени детските градини и яслите. 

„До две седмици ще видим резултатите в страните, които отпуснаха тези мерки и на тази база, както и на наши анализи, ще вземем своето решение“. 

По думите на министъра ситуацията във всяка болница е различна и причините за това са различни, „затова има различни мерки, които могат да се приложат като пренасочване на лекари или пренасочване на заболели към болници в други населени места. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Съжалявам предварително за думите си, но

10.05.2020 | 18:01

Измислената уникалност на вирусът от "дълбоката държава" си изигра ролята. Вие коментиращите си губите човешкото лице. От НАЛОЖЕНАТА социална дистанция ви остава само една крачка към социалната ПРОПАСТ. Предавате и себе си и родителите си. Потърсете истинските виновници за връщането ви в дивото. То не ви ЗОВЕ. Зовът е от дивата природа на елита.

Отговори
1 0

Фелдшер от Р.

10.05.2020 | 11:41

На тази възраст и в това състояние, никакви еднолични решения!!! Не става въпрос за купуване на памперси, а за защита от вирус!

Отговори
8 1

значи гурбетчий - паразити може

10.05.2020 | 11:22

Продължаваме да пускаме гурбетчии да ни заразяват а НИЕ да стоим ограничени докато тия гниди алчни да си пътуват и да се връщат като видят ХУ Я и да носят зарази после БЕЖ обратно в чужбина след като си изсерат лай ната тука! ВСИЧКИ СТЕ БОК ЛУЦИ И аз ще ви съдя ако се заразя!

Отговори
21 10

Ани

10.05.2020 | 15:10

Коментара ви грозен и обиден за хората който са намерили как да си изкарва хляба в друга държава. Това, че не искат да спазват правилата е съвсем различно. И тук в България има хора който не искат спазват правилата, но който го хванат плаща като поп.

Отговори
7 4

до Ани

10.05.2020 | 15:45

Имено тези хора донесоха заразата тука нека не го забравяме. Истината казана винаги боли . Ние страдаме заради тях . Идват не спазват мерки и карантина , правят си каквото искат. точат от бюрата пари и после хоп пак да ги няма. Защо не си стоят там дето "си изкарват" хляба. Аз каква вина имам че не искам да работя в чужбина и че искам тук да има условия за работа и препитание и че страната ми е БГ а не Англия или САЩ? Затова пък да страдам заради такива дето ходят да викат че България е лоша не е ли несправедливо? Да си стоят там където са били. Просто е безотговорно в това положение да пътуваш и да мислиш за ГЪЗА си само а другите какво ви пука да се заразяват, да се ограничава свободата им пък ние гурбетчиите да пълним гушка докато другите страдта. Това ли искате да ми кажете ?

Отговори
5 9

до до Ани

10.05.2020 | 17:23

ЗАСРАМЕТЕ СЕ. Как може да говорите така за българи, пък били те случайно заразени и в труден момент? Вие сте нихилист, който няма място в съвременното обещество! Сигурно сте от онези, които всяка година се катерят до Бузлуджа да крещят с изкривени от злоба лица срещу България и развяват чужди знамена!

Отговори
3 2

А сега обиждаме се

10.05.2020 | 17:28

А вие сте гадна гурбетчийска циг анка която мисли за гъза си само и не и пука за останалите !

Отговори
2 2

------

10.05.2020 | 17:32

Знаете ли колко хора умират заради такива като вас гурбетчий по време на пандемия.? Знаете ли ?! Значи на гурбетчийте не им пика че убиват хора със заразата която носят а на нас ли да ни пука. Всички сте за разстрел! Трепането ви е малко нагли и безотговорни нищожества! Мислите за парите и пут ките и гъзовете си а хората да мрат покрай вас ! Нищожества!

Отговори
1 2

до Ани

10.05.2020 | 17:39

Не вие сте тия дето плюят по България в чужбина. Аз страната си я обичам и не ходя да се продавам на чужденци като Вас мила ми Ани . Но не обичам предателите като вас които си продават гражданството за пари и мислят само за себе си! Кокошка такава!

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?