Следвайте ни

Американска фондация дава пари за запазване на "Бузлуджа"

viber icon

Американската фондация "Гети" отпуска безвъзмездно финансиране в размер на 185 000 долара за запазване на паметника "Бузлуджа", се съобщава на сайта на базираната в Лос Анджелис фондация.

Със средствата ще бъде изготвен план за консервиране на монумента за бъдещите поколения. Германски специалисти и местни експерти ще създадат Информационен модел на сградата - онлайн платформа, която ще включва лазерно сканиране, архивни материали и други неща, което ще помогнат за споделяне на информация при вземането на решения за паметника.

Чрез проекта екипът ще води кампания, за да покаже, че това национално наследство е шедьовър на архитектурното инженерство, интегрална част от българската история и обществено място с голям потенциал да се използва с нова функция, отбелязват от Фондацията.

Финансирането за Бузлуджа ще се използва за изготвяне на предпроектно проучване и идеен проект. За тази цел ще се създаде дигитална база данни, включително актуални чертежи.

Състоянието на носещата конструкция ще бъде обследвано и ще се изчисли доколко тя може да бъде запазена и как трябва да бъде укрепена. Въз основа на тази база ще бъде изготвен идеен проект за консервация. В рамките на бизнес план ще се проучи как паметникът ще може да се самоиздържа и да носи приходи. Проектът ще завърши през септември следващата година с подробен доклад, който ще бъде обществено достъпен онлайн.

Паметникът е сред 10 забележителности, които получават финансиране по инициативата Keeping it Modern ("Да го запазим модерно") за 2019 г. Фондацията се стреми да помогне за запазване на най-впечатляващите образци на архитектурния модернизъм.

От 2014 година до днес финансова подкрепа са получили 64 проекта от цял свят, между които Операта в Сидни, сградата на общината в Бостън, Университетът Баухаус в Десау, Мелниковата къща в Moсква, единствения небостъргач от Франк Лойд Райт и още много други значими и емблематични обекти на архитектурата от XX век.

Работата по проекта ще се извърши от мултидисциплинарен екип от утвърдени български и чуждестранни специалисти, в който ключова роля ще има авторът на паметника академик Георги Стоилов.

Социалистическият паметник е построен през 1981 г.

Паметникът е държавна собственост и се управлява от Областна администрация Стара Загора, която активно подкрепя партньорите по проекта: Българския и Немския комитет на ИКОМОС (Международен съвет за паметниците на културата и забележителните места), Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), Техническия университет в Мюнхен и фондация "Проект Бузлуджа", която от 2015 година насам ръководи инициатива за опазването на монумента.

Миналата година паметникът бе признат от европейската организация Европа Ностра за един от 7-те най-застрашени обекта на културното наследство за 2018 г. в Европа. Десетки хиляди посетители пътуват до паметника всяка година, а ново проучване показва, че 94% от чуждестранните посетители биха искали да платят входна такса, ако паметникът бъде опазен.

Източник: news.bg

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

@

18.07.2019 | 19:00

Ние нямаме нужда от паметници и музеи на ланския сняг Както и от музей на тютюна. Но би могло да се опише цялата операция по производсто на тютюн и насладите и ползите от него.

Отговори
0 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?