Следвайте ни

Ако влакът закъснее повече от час, се возим без пари

viber icon

Ако влакът закъснее с повече от 60 минути, пътниците да получат обратно цялата сума за билет, гласи регламентът на Европейския съюз, който страната ни трябва да приеме.

Заради липсата на пари обаче, министерството на транспорта предлага приемането му у нас да бъде отложено с 5 години. Това се посочва в промени в Закона за железопътния транспорт, внесени в НС, пише Труд.

Ако влакът закъснее над час, пътникът може да избира дали да му се възстанови цялата сума за билета, да му бъде осигурен веднага алтернативен маршрут или такъв за по-късна дата, пише още в Регламент (ЕО) 1371/2007.

Пътникът може да поиска и обезщетение за закъснението, за което не му е била възстановена стойността на билета. Ако закъснението е от 60 до 119 минути, минималното обезщетение е 25% от цената на билета, а над 2 часа - 50 на сто от стойността.

Железопътните предприятия могат да въведат минимален праг, под който не се изплащат обезщетения, който не може да надвишава 4 евро.

Обезщетението за стойността на билета се изплаща в рамките на един месец след подаването на искането. То може да бъде изплатено като ваучери и/или други услуги, както и в брой по искане на пътника.

Ако влакът закъснее над час, на пътуващите се предлагат още безплатно храна и напитки, хотел или друг вид настаняване, както и транспорт между гарата и мястото на настаняване, в случай че се налага престой от една или повече нощи.

При блокиран влак на релсите се осигурява безплатен транспорт от него до гарата или до друго място, пише още в регламента. Всички тези правила за пътниците на железниците са валидни за всички държави членки на ЕС.

Изключение правят Румъния, Словакия и Гърция, които също са отложили приемането на част от регламента. От транспортното министерство обаче посочват, че въвеждането им изисква значителни инвестиции, затова те ще започнат да се прилагат у нас след 2024 г.
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Батко

Батко

04.11.2020 | 10:16

5 години ще продължава агонията в БДЖ Пътнически Превози. Приватизирайте го най-накрая това предприятие, само се източва бюджета с него.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?