Следвайте ни

Ако изборите бяха днес: ГЕРБ отвя БСП, Слави на опашката ТАБЛИЦИ

viber icon

ГЕРБ е първа политическа сила, ако изборите са днес и няма конкуренция сред партиите. В парламента със сигурност попадат четири формации.

След края на еуфорията от коледните и новогодишни празници „Барометър България“ проведе телефонно проучване на удовлетвореността на българите от икономическото състояние - на страната и тяхното лично - и електоралните им нагласи.

Преизчислените данни от заявилите, че ще гласуват показват, че водеща политическа сила остава ГЕРБ с 35,5% подкрепа.

Следва я на отчетлив интервал БСП с 28,2%.

Третата позиция е оспорвана от ДПС и „Обединени патриоти“ с по 11% одобрение.

Евентуалната партия на Слави Трифонов крета на опашката и остава под чертата за парламентарна представеност, подкрепена от 3,6% от анкетираните.

Демократична България може да разчита на 3,2%.

Преобладаващата част от респондентите оценяват положително икономическата обстановка в страната, макар че не биха се отказали от увеличение на личните си приходи. Позитивната оценка за развитието на България намира отражение и върху политическите им пристрастия и стабилната подкрепа към управляващата коалиция.

Доволни ли сте от икономическото развитие на България?

В първите седмици на новата година „Барометър България“ поиска оценката на анкетираните за икономическото развитие на страната. Усилията на управляващите за финансова стабилност в страната явно не остават незабелязани, като 54,3% от респондентите са доволни от икономическия климат и възможности в България. На противоположно мнение са 35,7%, според които икономическата ситуация в България е негативна, а 10% не могат да преценят.

Удовлетворени ли сте от личните си доходи?

Традиционно при проучвания българите са недоволни от личната си финансова ситуация или смятат, че би могла да бъде и по-добра. И при сегашното ни проучване удовлетворени от собствените си доходи са 34,7%, а 59,7% ги оценяват като недостатъчни. Относително малък е делът на анкетираните, които нямат мнение или им е трудно да преценят позицията си по този въпрос – 5,6%.

Ако парламентарните избори бяха днес, коя политическа сила бихте подкрепили?

Електоралните нагласи на анкетираните не търпят значителни промени спрямо последното проучване на „Барометър България“ през декември. В парламента със сигурност попадат четири формации.

Преизчислените данни от заявилите, че ще гласуват показват, че водеща политическа сила остава ГЕРБ с 35,5% подкрепа, следвани на отчетлив интервал от БСП с 28,2%. Третата позиция е оспорвана от ДПС и „Обединени патриоти“ с по 11% одобрение. Евентуалната партия на Слави Трифонов остава под чертата за парламентарна представеност, подкрепена от 3,6% от анкетираните, а Демократична България може да разчита на 3,2%.
Значителен и леко нарастващ в сравнение с месец е делът на негласуващите – 41,9%.

Характеристики
Период на провеждане на изследването: 09.01.-13.01.2020 г.
Методология: Количествено проучване
Представителност: населението на България с избирателни права
Обем на извадката: 873 души на възраст над 18 г.
Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол
Метод: Телефонно интервю
Финансиране: Собствено
Демографски профил на анкетираните 

  Възраст
 18-40 г.31,7%
41-60 г.33,2%
над 60 г.35,1%
Пол
 мъж49,3%
жена50,7%

14.01.2020 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (1)

Атанасов

14.01.2020 | 12:34
2 0

В Перник питахте ли?

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?