Следвайте ни

Ако хората живееха до 109, днес Тато щеше да черпи за рожден ден

viber icon

През 1971 година юристите на БКП пишат нова конституция, наречена Живковска. Днес юристите на ГЕРБ пишат "Борисовската". Онази е създадена 25 години след предишната, писана на коляно след референдума за Република от 1946 г. Днес пак пишат на коляно, а някои - като Каракачанов и протестърите, искат Референдум за смяна на конституцията. Пак през 1971-а, в годината, когато Тато навършва 60 и поема поста председател на новоучредения Държавен съвет, бъдещият гробокопач на абсолютната власт на диктаторите от Изтока Михаил Горбачов става за пръв път член на ЦК на КПСС.  

Извън политическите аналогии, днес има още един повод да си спомним за Тодор Живков. Ако хората живееха до 109 години, на 7 септември ръководителят на социалистическа България щеше да черпи за рожден ден.

Роден в Правец през 1911 г., Живков е най-дълго управлявалият България лидер - цели 33 години. По този показател го бият само средновековните владетели - цар Симеон Велики, царувал 34 години, и цар Иван Александър, управлявал 40 години.

Някои твърдят, че Тато е манипулирал рождената си дата, за да е близо до знаковата 9 септември. Със самочувствието на звезда от шоубизнеса, така характерно за съвременните политици, в мемоарите си той обяснява:

"Дълги години бе оспорвана и датата на моето раждане. И то не от някой друг, а от собствената ми майка. Нашият спор с нея така и не приключи. Наложих се аз, но тя докрай остана на своето. Какъв е случаят? Майка ми твърдеше, че съм се родил навръх Симеон по стар стил.

Но свещеникът, който ме кръщавал, известният поп Велчо, бил порядъчно пийнал, та сварил да запише само деня на кръщавката, а пропуснал датата на раждането ми. Познавах добре традицията по нашите места и знаех, че обикновено детето минава през светия купел месец след раждането.

Пресметнах и определих датата - 7 септември. Майка ми остана непреклонна: "На никакъв 7-и, роден си навръх Симеон, на 20-и." Всеки път завършвах препирнята ни с думите: "Иди се обяснявай с попа, мамо, мен ме остави." Ако я бях послушал, сега щях да съм по-млад с цели 13 дни!"

Като говорим за аналогии, Тато, също като много от съвременните политици, обича да проявява чувство за хумор.

Шегите му понякога са доста пиперливи. Достатъчно е да си припомним думите, които произнася на митинг по случай откриването на нова текстилна фабрика в Казанлък, 1964 г.:

"Някои казват, че нашата власт се клати! И на коча мъдите се клатят, ама не падат!"

 

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Бай Петко

Бай Петко

07.09.2020 | 21:56

И двамата са велики вождове!

Отговори
2 2
Всички

Всички

07.09.2020 | 17:55

Защо напомняте за този простак, съотносими само към просташката мутра сега. И двамата мнооооого духовити.

Отговори
3 11
мхм

мхм

07.09.2020 | 17:39

Стига с тая носталгия по правешкия каскет- ма.лоумен циганин...

Отговори
8 13
Митко

Митко

07.09.2020 | 19:51

нивото на Тато беше в пъти по-високо от това на бодигарда му, нещо че беше само със средно. То по признанието на самата Тиква той му е учителя в управлението.

Отговори
9 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?