Следвайте ни

Агенцията по храните накрак заради птичия грип

viber icon

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е накрак заради заболяването птичи грип. Инфлуенца по птиците бе регистрирана за последно през 2019 г. у нас, с пет огнища в два региона, един от които Пловдив.

В цялата страна е обявена повишена епизоотична готовност, тъй като епидемията "избухва" през зимата. 

Със заповед на изпълнителния директор на контролния орган проф. Паскал Желязков се забранява отглеждането на открито на домашни птици от всички видове, както и провеждането на изложби и пазари за птици на територията на страната.

Извършват се проверки в обектите за отглеждане на птици. Ветеринарите следят  дали се спазват мерките за биосигурност, както и програмата за надзор на болестта Инфлуенца по домашни и диви птици.

Птичи грип вече върлува в Европа. Първо е открит в Полша, а после в Словакия и Унгария.  В средата на януари огнище на птичи грип бе локализирано в  Румъния. Заразата се е разпространила във ферма в окръг Марамуреш, в която са отглеждани близо 19 000 птици. Повечето от тях са умрели, а другите вече са евтанизирани.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?