Следвайте ни

Африканската чума "подпали" и района на Доспат

Две диви прасета в село Змеица са сположителна проба за африканска чума

Две от откритите мъртви прасета в района на доспатското село Змеица са с установена положителна проба за африканска чума по свинете, обяви д-р Сава Бозуков – директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Смолян.

Протоколите с установената зараза са получени днес късно следобяд. На територията на Смолянска област в горските стопанства са открити общо 11 мъртви прасета, но изпратените проби за изследване за африканска чума, още не савърнати. 5 от тях са в ДГС "Извора" край Девин. Дадените проби за изследване от диви прасета от областта са над 50, съобщи инж. Елин Лилов от ЮЦДП.

Около 400 са прасетата, отглеждани в стопанства тип "заден двор" в районите на Смолян, Неделино,Златоград и Чепеларе са с предписание да бъдат заклани. Според властите 99% от тях са заклани доброволно от собствениците им.

Петя Гайдарова

Кореспондент Смолян екип "регион"

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?