Следвайте ни

АЕЦ „Белене" остава на трупчета засега

viber icon

Проектът за АЕЦ „Белене" ще остане „на трупчета" за неопределено време въпреки настояванията на Русия за политическо решение колкото се може по-бързо. В петък, ден след разговорите си в Москва по трите съвместни енергийни проекта, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви пред Народното събрание, че в момента ведомството му подготвя процедура за избор на нов консултант, който да определи процедурата за избор на инвеститор в ядрения проект.

След това пред журналисти Трайков допълни, че задачата на новия консултант ще бъде не само финансова, а и политическа. Той ще трябва да вземе решения според юридическите мерки и такива, свързани съд законодателство и регулации, и затова няма да се ползва сегашният консултант „Делойт".

Засега е ясно, че държавата няма да се ангажира финансово с проекта, че най-вероятно няма да има съакционер в лицето на германската RWE и че се търсят инвеститори, които да реализират проекта на пазарен принцип. Руската страна има желание въпросът с АЕЦ „Белене" да се реши политически, и то колкото се може по-бързо, но това е преди всичко икономически проект и можем да се ангажираме политически само след като нещата са правилно свършени икономически, коментира Трайков в петък пред БНТ.

Той е бил информиран от руския си колега Сергей Шматко, че газопроводът „Южен поток" със сигурност ще мине през турски териториални води, но в сухопътната си част ще продължи през България. Трайков на няколко пъти повтори, че е получил уверения, че тръбата няма да заобиколи България, каквито спекулации се появиха в руската преса.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?