Следвайте ни

Адвокатка съди Столична община - счупила си крака до Съдебната палата

viber icon

Адвокатка осъди Столичната община да ѝ плати над 20 000 лева, след като миналата година се спънала на разлепена плочка до Съдебната палата и счупила крака си, съобщи правният сайт "Лекс".

От решението на Софийския градски съд (СГС) става ясно, че юристката е завела частичен иск за неимуществени вреди срещу местната администрация за 26 000 лева, а пълният му размер е 50 000 лева. Съдът е уважил иска на Веска Волева до 18 000 лева, но отделно е осъдил общината да ѝ плати над 1300 лева за разходи по лечението и над 2600 лева разноски по делото.

Инцидентът с адвокатката е станал на 16 август миналата годна, когато тя се разхождала с колежка по ул. „Алабин“ към Съдебната палата. При стъпването върху отлепената плочка, Волева паднала, а левият ѝ глезен бързо се подул. При прегледа в "Пирогов" е установена фрактура, като се наложило операция и поставяне на винтове. През следващите 3 месеца адвокатката била на легло.

Съдът е изследвал състоянието на настилката в района, като според свидетелката на инцидента, тротоарите по „Алабин“ и до днес са в лошо състояние, а на много места плочките са отлепени. Назначена експертиза на тротоара в района пък е показала, че към началото на 2021 г. настилката е годна, безопасна и няма липсващи или отлепени плочки, нито дупки и пропадания.

Според две вещи лица от община „Средец“ ремонти не са извършвани отпреди инцидента с адвокат Волева. Старши експертът от район „Средец“ Гергана Кърджилова е заявила пред съда, че на ул. „Алабин“ е извършен частичен авариен ремонт в края на 2019 г. и оттогава досега не е имало други ремонтни дейности, а настилката е безопасна за пешеходците. Тя е свидетелствала, че в центъра на София има тротоари в по-лошо състояние.

В решението си съдия Валерия Банкова се позовава на заключението на техническата експертиза, според което при извършения от служителите на общината оглед плочките може наистина да са били неподвижни, защото е извършен на 10 февруари, когато температурите са били минусови и водата е възможно да е замръзнала под плочките.

На мястото на инцидента бил направен и оглед от трето вещо лице, което към 28 април 2021 г. констатирало, че има единични подвижни плочки, които при настъпване изхвърлят вода като фонтан, ако е валял дъжд.

 
В хода на делото е станало ясно, че още през 2019 г. адвокат Волева е подала сигнал в общината за лошото състояние на тротоара на „Алабин“, което се влошило след цялостния ремонт в района, който обаче не обхващал точно този участък.

От Столична община пък претендират за съпричиняване на инцидента от страна на адвокат Волева, защото не е гледала къде върви. Съдия Банкова посочва, че съпричиняване има, когато пострадалият с поведението си създаде предпоставки за инцидента. Според нея не може да се изисква от гражданите да проявяват повишено внимание, когато вървят по тротоара, освен ако изрично не е обозначено, че мястото е опасно.

„Не съществува нормативно установено задължение за пешеходците при движението си по тротоара да не отклоняват поглед от неговата настилка и да следят непрекъснато за евентуални неравности, дупки и други повреди на настилката му, нито пък според съда такова поведение се включва в понятието обичайна житейска предпазливост. Още повече, че подвижната поради отлепяне плоча видимо изглежда точно като здраво залепената неподвижна такава и едва при стъпване върху същата, става явно, че настилката е повредена“, мотивира се съдът.

В същото време обаче съдия Банкова напомня, че адвокат Волева е била наясно с проблемната настилка, след като редовно е минава по този тротоар и два пъти е писала жалби до общината. Затова съдът приема, че и тя е допринесла за падането си, като преценява, че съпричиняването е 10%.

Затова от справедливото според съда обезщетение за морални вреди от 20 000 лева са приспаднати 2000 лева.

Решението на СГС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?