Следвайте ни

Адвокатите си избраха за шеф пилот и приятел на Брус Дикинсън

viber icon

Единственият юрист у нас с лиценз за пилот на самолет Ивайло Дерменджиев е новият председател на Висшия адвокатски съвет. Изборите стартираха в събота и продължиха до късно в неделя.

Дерменджиев е получил 174 гласа от 308 действителни бюлетини и спечели още в първия тур. По списък делегатите бяха 348, но се явиха 331. Далеч назад останаха конкурентите му Йордан Цветанов (103 гласа), Райна Аврамова (10) и Ивайло Цветков (10).

Дерменджиев е първият и единствен българин в Международния спортен арбитражен съд в Лозана. Завършил е Юридическият факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Има диплома по английско и европейско право от Университета в Кеймбридж. 

Сред най-големите му успехи е спечеленото дело за 11 млн. евро в полза на държавата, заведено от австрийската компания EVN заради продажбата на ;Електроразпределение - Слънчев бряг. Дерменджиев е защитавал много известни родни спортисти, сред които са гимнастичката Симона Пейчева и лекоатлетките Венелина Венева и Ваня Стамболова.
 
Новият шеф на адвокатите е почетен консул на Кения в България. Твърди, че хобито му да лети го е направило личен приятел с фронтмена на Iron Maiden Брус Дикинсън,който лично пилотира самолета на "Айрън мейдън" с цялата апаратура вътре - "Джъмбо джет 747".

Двамата се запознали на летище Долна баня през 2014 г. , където Дикинсън прекарал цялата вечер преди концерта с местната авиационна общност

Обучението на Дерменджиев като пилот е продължило две години - в България и в Германия, където се научил даже да кара хидроплан.

Новият шеф на Висшия адвокатски съвет е потомствен юрист. Баща му е професор по административно право. Дядо му по майчина линия е бил два пъти министър на вътрешните работи, а в останалото време - адвокат, включително участвал и в процесите на Никола Вапцаров.

Дерменджиев участва в сегашните избори на гилдията с екип, който носи името "Заедно за адвокатурата".  От неговите членове в управата на Висшия адвокатски съвет от първи тур бяха избрани Ангел Калайджиев (195 гласа), Ина Лулчева (184), Валя Гигова (183), Ели Христова (183) и Красимир Краев (172). Всичките подкрепиха Дерменджиев.

За още 10 места и 6 резерви на 6 юни ще се борят 67 човека. Като сред тях отново с най-много гласове са хора от "Заедно за адвокатурата"- Aлбeнa Пиcкoвa (161), Aceн Гeopгиeв - (133), Бoйкo Бoтeв (142), Димитър Вълчев (144), Златимир Жечев (154), Катерина Михайловска (136), Красимира Иванова (127), Нина Седефова (157) и Ценимир Братоев (158).

От първи тур за членове на висшия контролен съвет влязоха Baлeнтин Бeнaтoв (214 гласа) и Николина Мянква (206) от "Заедно за адвокатурата. За останалите 3 места ще се борят 11 претенденти, като най-много гласове от тях получиха Димитpинкa Гepгaнoвa (149) и Mилeн Paйкoв (146).

За председател за Висшия дисциплинарен съд от първи тур бе избрана Илонка Райчинова със 168 глоса. Негови членове станаха Mилeн Paлчeв (207 гласа), Cтeфкa Bлaxoвa (195) и Цвeтaнa Чyклeвa (177). На допълнителен избор за 11 места отиват 28 кандидати.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?