2374
Следвайте ни

Адв. Райчинова: Не е незаконно да имате офшорна сметка

viber icon

Притежанието за офшорна сметка не е престъпление в нито една държава по света. Това припомни по БНТ данъчният адвокат Илонка Райчинова. 

„Масовият случай е, че международният бизнес налага да има и такива сметки. Като всеки добър инструмент той се използва от хора с пари без произход – наркотици, укриване на данъци и тероризъм. Често те се използват от хора на бизнеса и спорта, не за да укриват данъци, а да крият от масовия зрител своето финансово положение – да не бъдат рекетирани, отвличани и тн.“, обясни адвокат Райчинова.

Тя припомни, че преди това имаше и „Панама Пейпърс“ и тогава всички казаха „Уау“. „Публикуваха се 3-4 лица, но съм свидетел на ревизията на едно от тези лица, което ми беше клиент. Тя бе извършена и всичко на това лице бе проверено и завърши без проблеми. Оттук нататък са НАП, КПКОНПИ и ДАНС. Вече някои от тези институции са изискали тази информация“, каза тя.

Специалистът по данъчно право подчерта, че не всяко участие, косвено в едно дружество, се декларира. „Когато пряко участвате в едно дружество сте длъжен да го декларирате участието си. Богатите хора и техните средства винаги са дразнили всички. Тези хора може и да са разследвани. Вижте светкавичната реакция и правилна на премиера на Чехия за имението от 22 милиона в Южна Франция. Той каза: Да, придобил съм го, но това е много преди да стана премиер“, разказа Илонка Райчинова. 

Адвокатът припомни, че е факт, че се укриват данъци в офшорни зони. Но Европа и светът не спят срещу възможността за укриване на данъци. „Заради това ЕС започна преди години работи по план БЕПС и имаме 180 държави, които са го подписали. Няма и банкова тайна. Ако имате сметка, тя непременно ще достигне до българската данъчна администрация и тя може да направи проверка“, каза Райчинова. 

Всички тези държави – Сейшелски острови, Белиз, Дубай са подписали тази конвенция. Реагира се светкавично този път. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова припомни, че мнението на партията й е, че трябва да има кардинално решение - закриването на офшорните зони.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

ЕЛЕНА

ЕЛЕНА

06.10.2021 | 09:34

Е ТАЯ ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА КАК ГО ХВАНА И ТУКА ТОВА ДЕБЕЛО.ГЪ.ЗО ЧОМЧЕНЦИ ДЕЛЯНЧО...НЕ ГО ОСТАВИ ДА ДИША...

Отговори
2 1
ФОНЧО

ФОНЧО

06.10.2021 | 09:33

ДЕЛЯНЧО ГОЛЯМ ТАР/КАТ ...ФОНЧО....Е КАК ПРЕЗ АСКЬОЙ МИНА И НАПРАВО В ОФШОРКИ ГИ ТРЕСНА ТИЯ МИЛИОНЕЕЕ...

Отговори
2 1
ДАВАЙТЕ ДА ИМ СИПЕМ..

ДАВАЙТЕ ДА ИМ СИПЕМ..

06.10.2021 | 09:32

ДА САМО ЧЕ НЕ И ЗА БЪЛГАРИТЕ....ДЕЛЯНЧО ДОБРЕВ С БУЗКИТЕ КАК НАПРАВИ МИЛИОНИТЕ ??? ДА НЕ Е БИЛ ЖИГУЛО.....ХАЙДЕ СЕГА НЯКОЙ ДА ГО БОЦНЕ ПО ДЕБЕЛИТЕ БУЗКИ И ДЖУЧКИ ДЕТО РУЧА ТОЛКОВ СЛАДЪК МЕД ОТ ГЕРБ...ХАЙДЕ СЕГА НА ПОРЦИОН В ПАНДИЗА....

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?