Следвайте ни

Ад край морето! Протест затвори пътя

viber icon

Жители на варненската община Бяла затвориха пътя за Бургас и предизвикаха големи задръствания. Повод за протеста им е предстоящото на 6-и юли решение на Националния съвет по биоразнообразие към МОСВ да разшири защитените територии, а това ще стопира инвестициите.

Хората казаха, че няма да позволят това и цитираха проблемите, които имат от 30 години с къмпингуващите в Кара дере.

"Попада цялата територия на Бяла на Север, до Шкорпиловци, от пътя за Варна до морето. Там има над 1700 имота и си имат собственици. Цялата територия остава защитена, в която е забранено строителството и преминаването на МПС и единствено е разрешено, по незнайно какви критерии, бивакуването, което обслужва тези хора, с които имаме проблеми. Стават 30 години, обикалят Кара дере, Бяла река и другите местности на палатки, в чужди места", коментира Петър Димитров.


"Ще се организираме най-вероятно да отидем до София. Ще искаме срещи там, за да осъществим това, за което правим днес протеста", посочи Станислав Суков.

От своя страна кметът на общината Пеньо Ненов каза: "Мотивът им е изследване от 2013-та година на БАН. Показват, че има защитени видове и единственото изключение, което се предвижда, е бивакуването на Кара дере. Точно това е най-вредното за околната среда и за защитените видове според нас, и то трябва да бъде забранено.

"Ние в Общия устройствен план търсим равновесието и баланса, против застрояването, но и против тези рестрикции, които се налагат".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?