2374
Следвайте ни

Абсурд: Над 7000 детски площадки неподходящи за малчуганите

viber icon

Върховна административна прокуратура откри редица нарушения, свързани със състоянието на площадките за игра в страната. Държавното обвинение се самосезира през юни 2021 г. след медийни публикации за инцидент с дете, което пострада от футболна врата, пише tribune.bg.

Става въпрос за случай, при който врата падна върху 3-годишно дете в Асеновград.

Видно от докладите на контролните органи, основните нарушения, констатирани по време на проверките, са свързани с

- инспектирането и поддържането на площадките за игра

- привеждането им в съответствие с изискванията за безопасност

- липса на изготвен план за безопасност по чл.67 от Наредбата.

- Не се извършват и периодичен /по функционирането и стабилността на съоръженията за игра/ и годишен контрол /на общото ниво на безопасност на площадката за игра/ спрямо изискванията на Наредбата.

- Не се съставят доклади за резултатите от проведени проверки. Именно поради липса на системно обследване на площадките за игра се достига до тяхното конструктивно изменение /наличие на счупени и изменени, нуждаещи се от ремонт или подмяна съоръжения/, което създават риск от нараняване.

- При много площадки в страната липсват табели /съгласно разпоредбата на чл.10 от Наредбата/ и поставени огради /съгласно нормата на чл.11 от Наредбата/.

От държавното обвинение са проверили над 7000 площадки в страната, като много от тях не са съответствали на нормативната уредба.

Изготвени са общо 152 предложения за предприемане на мерки за премахване, възстановяване и обезопасяване на съоръженията в местата за игри.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?