Следвайте ни

84 хил. българи мързелуват, вместо да се трудят

Над 84 000 българи мързелуват, вместо да се трудят, става ясно от данните на НСИ за второто тримесечие на 2019г. Това са нашенците, които са безработни повече от една година. От тях всеки пети е излязъл от студентската скамейка и се опитва да намери своята първа работа.

Спънка обаче се оказвали липсата на опит и крехката възраст. Въпреки това безработицата сред младежите намалявала. Това означава, че заради недостига на кадри бизнесът прибягва до младите спецове. Трайно не работещите българи са 59 на сто от всички безработни. По-често без трудови доходи оставали мъжете, отколкото жените.

Всеки втори безработен е със средно образование, а всеки трети с основно или по-ниско образование. Висшистите, които не се трудят са едва 15 на сто.

От данните става ясно, че работещото население продължава да застарява. 65 на сто от тях са на възраст между 55 и 64 години.

Яница Марова

Редактор

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?