Следвайте ни

74-годишен шпионин избягал от военна полиция, гонили го два часа

viber icon

Като в 007, но на българска земя.  Прокуратурата е образувала отделно разследване, чиято цел е да изясни кой и как от Военна полиция е допуснал тарторът на групата от руски шпиони, арестувани в четвъртък, да избяга за няколко часа. Това стана ясно от интервю на главния прокурор Иван Гешев пред Nova News.

Той посочи, че се проверява дали има длъжностни лица, допуснали бягството на Резидента, както държавното обвинение условно кръсти тартора на бившите и настоящи служители на военното разузнаване, донасяли на Русия тайни за модернизацията на Българската армия.

В интервюто си Гешев не даде подробности срещу кого се води разследването, но даде да се разбере, че не вярва на военна полиция. Недоверието му е било потвърдено и от нейните действия.

„Резидента е човекът, който избяга и беше задържан до руското посолство в София, на ул. „Жюлио Кюри“. Бяха извършени масирани заградителни мероприятия, включително от МВР. Включиха се почти всички български сили за сигурност и в рамките на под 2 часа беше намерен“, разказа Гешев и допълни:

„Поздравления за Бюрото па защита, защото то участва в тази операция, защото имам доверие на тази структура. Нямам доверие на Военна полиция, която разследващите прокурори не включиха в действията по разследването. И се оказа, че с основание нямам доверие“.

Оказа се, че в четвъртък сутринта Резидента, за когото през уикенда излезе информация, че е 74-годишният бивш ръководен кадър във военното разузнаване Иван Илиев, е бил арестуван от Бюрото по защита към обвинител №1 и от прокурори. Впоследствие е бил предаден на Военна полиция, която е трябвало да го охранява. Именно от нея успява да избяга Илиев, като впоследствие е хванат след масирана акция на почти всички служби за сигурност.

Илиев и петимата му съучастници, сред които и половинката му, са с повдигнати обвинения по глава 1 - за престъпления срещу републиката. Всичките са с по две обвинения - за шпионаж в полза на чужда държава и за събиране и предаване на класифицирана информация. От шестимата петима са в ареста.

Единият е направил пълни самопризнания и е освободен от прокуратурата с мярка за неотклонение „парична гаранция“. В неделя пък военните обвинители настояха военният съд да остави останалите петима зад решетките. До 19,30 часа беше постановено решение за началника на отдел в МО Петър Петров, който се е занимавал с планиране и бюджет на ведомството. Петров беше оставен за постоянно зад решетките.

Междувременно излезе информация и за ролята, която са имали останалите в агентурната мрежа. Според БТА тарторът Иван Илиев - Резидента, бил познат и под прякора Иван Шопа. През 70-те години на миналия век в продължение на близо година е бил обучаван в ГРУ в Москва, като впоследствие е бил агент в Гърция и западни държави, а по-късно става преподавател по дисциплини с оперативна насоченост в школата за кадри на Военно разузнаване.

Той имал за задача да изгради нелегална агентурна мрежа. Вербувал лица, които имали достъп до класифицирана информация, свързана с НАТО и ЕС. Част от групата била жена му, с двойно гражданство - руско и българско. Тя била посредник между мъжа си и служител на руското посолство, предавала документни и пари.

Документирани са нейни посещения в руското посолство, където се ползвала с авторитет.
Други двама от групата са от военното разузнаване. Единият изготвял информация за хибридни заплахи и рискове, в т.ч. и от Русия. Другият е бил изпращан на мисия с контингенти зад граница.

Последният член на групата е бивш служител на военно разузнаване. Бил е секретар, военно аташе и аташе по отбрана в чужбина, а от 2015 година - директор на класифицираната регистратура в парламента. Става дума за Иван Медаров, известен като Пчелата, сочи информацията на БТА

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Щекотливи въпроси Ко

Щекотливи въпроси Ко

21.03.2021 | 22:47

Гейшев си има Гестапо Кой му го купи Я викам да си купя едни Щпиц команди дето да им вярвам или да си направя едно ВИС 3 Кое ли ще е по изгодно пазарно сигурно и верно А идеята за еничарите не ми убягва чифути да режат глави на чифути Ко шъ кажете по въпроса Има ли далавера

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?