Следвайте ни

67 ученици под карантина се явиха на изпитите в 7. и 10. клас

viber icon

В отделни изпитни зали работиха  на днешните национални външни оценявания по математика 17 седмокласници и 50 десетокласници, които са под карантина поради контакт с болен.

По данни на МОН почти 106 хил. ученици от VII и X клас са се явили на изпитите.

Около 57 330 седмокласници решаваха 23 задачи, 18 от които  с избираем отговор. Две задачи са с кратък свободен отговор. Три са с разширен отговор, в който учениците трябваше да опишат и аргументират изпълнението на задачата. Те разполагаха с 60 минути за първата част на изпита и с 90 минути за втората. 

На изпит по математика днес се явиха също 48 340 десетокласници. Те решаваха 17 задачи - 15 от тях бяха с  избираем отговор и две - с разширен. Учениците разполагаха с  90 минути. 

Изпитите по математика проследяват индивидуалния напредък на всеки ученик и установяват степента на постигнати резултати от обучението, залегнали в учебната програма. Това помага за прилагане на мерки и политики за подобряване на качеството на образованието. 

Оценката от НВО в VII клас се използва като балообразуващ елемент при приема на ученици в VIII клас. С резултата в Х клас учениците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втори гимназиален етап.

Максималният брой точки на изпитите в VII клас е 100, а в X клас – 50. Резултатите се вписват в удостоверенията на учениците като процент от максималния брой точки.

Срокът за обявяване на резултатите е 28 юни 2021 г.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?