Следвайте ни

6-часов работен ден за учителя и увеличение на щатните бройки искат от СБУ

viber icon

Заради пандемията и риска от заразяване с COVID-19 близо 3500 учители в страната се пенсионираха, а до края на календарната година цифрата вероятно да нарасне с още около 500, каза днес председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева преди началото на работна среща, посветена на проблемите със сектора.
Заради дистанционното обучение и дългото пребиваване пред компютъра много от педагозите получиха нови заболявания, особено на очите, допълни Такева. 

По думите й това е накарало синдикатът да поиска изменения в Кодекса на труда, чрез които работният ден на учителите да бъде намален от 8 на 6 часа. Освен това  от СБУ настояват да се увеличат щатните бройки в образованието и да се намали нормативът преподавателска заетост. 

По думите на Такева това ще даде шанс в системата да бъдат задържани учителите с ТЕЛК, които са около 4 хиляди. Тя уточни, че в момента недостигът на кадри в сектора е сериозен и се търсят 1450 учители. Освен математици, химици, физици, инженери, вече липсват и преподаватели по български език и литература.

МОН трябва да разработи политика за кадрово обезпечаване на системата, допълни Такева. Според нея така ще може да се постигне и намаляване на феминизацията на сектора, в който 85 на сто от работещите са жени.

Нужно е изменение на закона за предучилищното и училищното образование, за да може в условията на пандемия да имаме възможност да изтегляме учебната година с една-две седмици по-рано, каза още Такева. Според нея сега, на 15 септември, каквато и да е ситуацията, е редно да има тържествено посрещане поне на първолаците. Такева допълни, че подкрепя напълно идеята за редовно тестване на учениците за Ковид-19 и изрази надежда, че родителите ще реагират адекватно и ще дадат своето съгласие.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Фен на Такева

Фен на Такева

31.08.2021 | 20:59

Кога г-жа Такева ще си припомни, че в училищата работи и друг персонал освен учители и то високо квалифициран. А що се отнася за кадрово обезпечаване с учители ще отбележа, че след няколкократното увеличение на учителските заплати за 1 място има по 10-15, че и повече кандидати.

Отговори
1 0
Безименна

Безименна

29.08.2021 | 14:15

Хора, в каква държава живеем. Щом и Зуека избяга, преценете сами.

Отговори
0 0
Пенсионер

Пенсионер

29.08.2021 | 13:17

Днес моите колеги работят при нови условия , усложнени от пандемията. Увеличението на заплатите им започна закономерно преди това и то с основание. Но ! Питам кога аз ще си получа сумата , която вече близо десет не ми изплащат от учителския фонд, въпреки че и там съм плащала през годините осигуровки. Била съм се пенсионирала година по- рано. При 40-годишен учителски стаж получих 417 лв пенсия и ме лишиха от близо 80 лв, , които получават другите ми колеги от фонда. И това пожизнено, а лекарствата ми са за 133 лв всеки месец. Така че за мен тези нищожни левове са от значение. Едва ли някой сега, при опитите да се преизчислят и осъвременят пенсиите, се сеща за такива детайли от безумни преди години решения, касаещи една не малка част от колегията, Ами напомням ! Извинявам се , ако има пропуски и грешки. Недовиждам след толкова години взиране в хиляди ученически текстове . А смяната на очила или операция са скъпи ,,удоволствия " . Бъдете живи и здрави !

Отговори
5 0
Беси

Беси

29.08.2021 | 10:31

Какво значение има за ТЕЛК 8 или 6 часа да работят щом са със заболяване ?COVID само до 6 часа работа ли не хваща ха ха....

Отговори
2 0
Даскал

Даскал

26.08.2021 | 22:57

Норматива на един даскал е около 20 часа седмично, т.е. все едно си на 50% работен ден и имаш наглостта да искаш високо заплащане!

Отговори
12 19
дии учител 7 -ми разряд, фен на Янка Такева

дии учител 7 -ми разряд, фен на Янка Такева

26.08.2021 | 22:12

Даже 6 часа е много. Трябва да е не повече от 4 часа и то не всеки ден. примерно 3 дена в седмицата да имат по 4 часа и то преди обед. Освен официалните празници да се спазват и местни, църковни и световни празници, през които да не се работи. Отпуската да се увеличи, като освен ваканциите да има 20 работни дни отпуск. Да се разрешат неограничено количество болнични. Заплатата да се увеличи, а пенсионната възраст да се намали на 49 години. Да отпадне забраната да даваме частни уроци, както и необходимостта да се декларират доходите от тях. Да престанат гнусните изказвания че малко работим и че продукта който произвеждаме е все по-некачествен.

Отговори
20 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?