46
Следвайте ни

6,3 млрд. евро потичат към България, ако се откажем от въглищата

viber icon

България ще получи 6,3 милиарда евро от ЕС за възстановяване. Въпреки това трябва предварително да се установи график за отказа от използване на въглища, предава БГНЕС.

„Това вече стана ежедневие“, шегува се 20-годишната Ирина. За по-голямата част от българите парламентарните избори на 14 ноември ще бъдат поредните. Георги, който току-що е навършил 18 години и седи с приятелите си на пейка в парка, ще гласува за първи път.

„Но кой знае, може би ще трябва веднага да гласуваме отново.“ Разсъжденията на Георги не може да бъдат отхвърлени напълно. През юли беше избран нов парламент, но след това партиите не успяха да съставят правителство.

Това, от една страна, се дължи на факта, че никой не желаеше да се коалира с управлявалата досега консервативна партия ГЕРБ, както и защото новосъздадената партия „Има такъв народ”, без какъвто и да било политически опит, отхвърли всички варианти за парламентарно сътрудничество. Очаква се сега избирателната активност да бъде дори по-ниска от предишната – 40%, заради разочарованието и протестите. Този път едновременно с парламентарните ще се проведат и изборите за президент.

Служебно правителство

Президентът Румен Радев назначи наскоро отново служебно правителство, в което влязоха много експерти. Един от тях е 30-годишният Атанас Пеканов, който заради работата си в правителството в София е преустановил работата си в Института за икономически изследвания (Wifo) във Виена. Пеканов е един от многото млади българи, които следват във Виена.

„От моя випуск за Виена заминаха 30 души”, разказва той. За много българи Виена е централно място, където могат да получат шанса, който нямат в България.

Напускането на образованите и ориентираните към реформи е лошо за самата държава и Пеканов също го знае. Сега той иска да подкрепи родината си, поне през преходния период. През последните няколко години той вече беше работил като съветник на държавния глава Румен Радев, който е близък с представителите на левицата. А за самия Пеканов борбата срещу социалната несправедливост е основна грижа. През последните няколко месеца той работи върху плана за възстановяване и устойчивост, който трябва да бъде изпратен в Брюксел, така че обещаните 6,3 милиарда евро помощи за възстановяване след пандемията да могат да се влеят в страната.

Подробни стъпки

Но сега ЕС изисква България да представи подробни стъпки за това как възнамерява да затвори въглищните си електроцентрали. В момента почти 40 % от електричеството в страната все още се произвежда от въглища, което причинява огромни щети на околната среда. „Мнозина са много скептични, когато става въпрос за постепенно премахване на въглищата“, казва Пеканов.

"Тези хора не мислят, че ще има инвестиции в замяна на работните места във въгледобивния сектор", уточнява той.

Той самият е бил изненадан, че сега Европейската комисия изисква ясни срокове.

„Въпросът е дали за няколко седмици може да се вземе решение как през следващите 15 години ще се развива въгледобивният регион около Стара Загора. Нашето желание, обаче, е да представим плана преди изборите. Всичко зависи от преговорите между нашето енергийно министерство и Европейската комисия", уточни Пеканов.

Повече пари за образование и здравеопазване

Що се отнася до съдържанието, за Пеканов е приоритет в националния план да се инвестира повече в образованието, здравеопазването и социалната област. Така че сега процентът за социално подпомагане се коригира спрямо инфлацията и се увеличава. "Това не се беше случвало от десет години и затова хората получават все по-малко пари", каза икономистът пред австрийския „Дер Щандарт”.

„Заплатите, данъците и преразпределението тук са много ниски. По-рано това се смяташе за единствения начин да се постигне конкурентноспособност. Никога не съм споделял тази оценка. И много българи вече не възприемат това като модел. В резултат на това те се чувстват изложени на много рискове. Това също насърчи емиграцията", споделя Пеканов.

Твърде малко предложения

Сумата от 6,3 милиарда евро трябва да бъде използвана и за дигитализация и за здравния сектор.

„За нас по-новите технологии в болниците са важни, например за лечението на инфаркти и инсулти", каза Пеканов. Преди всичко трябва поне малко да бъдат балансирани огромните регионални различия. И докато регионът на София (Югозападен – бел. ред.) се развива добре, петте региона извън столицата са най-бедните в ЕС. Като вицепремиер Пеканов е установил също, че в министерствата липсва експертиза. Просто постъпват твърде малко предложения как трябва да се използват парите, разказва той. Ето защо в администрациите са необходими повече млади експерти.

Въпреки, че Пеканов идва от държава, в която върховенството на закона не се радва на особена почит или може именно поради това той е за това „средствата от ЕС да бъдат по-сериозно обвързани с ефективно върховенство на закона”. Критериите за това трябва да бъдат строги. През изминалите години сенчестата роля на могъщия главен прокурор Иван Гешев, който беше близък до тогавашните управляващи, доведе до протести. Гешев е символ на една съдебна система, подкопана от частни интереси. Затова служебното правителство е включило в националния план предложението други прокуратури да могат да проверяват главната прокуратура.

Правилният път

Като цяло, ученият хвали плана за възстановяване на ЕС.

„Това е резултатът от разговорите между много макроикономисти, които винаги твърдяха, че ЕС се нуждае от такъв инструмент, за да се възстанови от кризата и да приложи приоритети като дигитализация или зелената сделка. Вярвам, че този път, за разлика от последната финансова криза, сме на прав път.”

В процентно изражение България получава най-високия дял от финансовите ресурси след Хърватия. Решаващият фактор беше колко силно е засегната една икономика и колко малка е държавата.

Държавата със 7-милионно население иска през 2024 г. да се присъедини към еврозоната. Пеканов посочва, че пенсионерите и другите рискови групи се страхуват от сериозно увеличение на цените и затова настоява да се действа предпазливо. „Балтийските държави се справиха добре, там нямаше голяма инфлация“, обясни той, давайки ги като добър пример за присъединяване към еврото. Става въпрос също гражданите да бъдат добре информирани и да не им се дават празни обещания.

"Ясно е, че не може изведнъж да станем като Германия или Австрия."

Консервативна монетарна политика

Пеканов разбира тревогите на Германия, Австрия и Нидерландия, когато става въпрос за приемане на нови членове на ЕС. Той посочва обаче, че контролът в еврозоната сега е много по-добър, отколкото преди 20 години и че България води много консервативна парична и дългова политика: "Ние сме много предпазливи дори сега в кризата. Много повече пари бяха изразходвани в Западна Европа, затова противопандемичните мерки бяха приети там по-лесно. Тук имаше много негодувание, защото хората, които работят на съкратен работен ден, не получиха толкова големи обезщетения."

Страхът от драстични промени в България е голям заради голямата бедност.

"Средният доход все още е под 500 евро. Минималните заплати са около 200 или 300 евро. Ето защо можем да бъдем амбициозни, само ако и хората са с нас", каза Пеканов. Младият икономист, който е работил също във Франкфурт, посочва, че е необходима критична маса, за да се постигне реална промяна. Решаващият фактор е дали през ноември българите ще изберат политически сили, достатъчно ориентирани към реформи: „Въпросът е дали тази критична маса я има“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (15)

От любопитсиво

От любопитсиво

28.09.2021 | 22:30

От любопитство питам: 1. Колко милиарда потекоха към България, когато спряхме четири от реакторите в Козлодуй; 2. До къде ни стигнаха тези милиарди, как точно ни компенсираха, погледнато в дългосрочен план, намаленото електропроизводство; 3. Пак в дългосрочен план, до къде и за какво биха ни стигнали, така възторжено обявяваните, 6.3 милиарда евро, потичащо ако се откажем от въглищата?

Отговори
6 0
Дрисльо

Дрисльо

28.09.2021 | 22:25

Дрисльо Топ Топ дрисльо си Пет пъти Топ дрисльо си щом дрисльо не си разбрал пооантата на тема въглища и некакви милиарди А че ПИМК имала лизинг и духинг локомотиви релси и Държава ми е през онуй в гащите Ние дрисльо като Държава си имахме нещо като ПИМК Нещо огромно И на тебе дрисльо заглавието лично няма да ти го кажа за да се заровиш в историята на Българския транспорт Ще ти дам само един жокер дрисльо Че едни Трима големи изградиха тази система и системата Же Пе гуми и морски транспорт наречена накратко РО РО система Ония който днес искат да ни дават милиардите за нещо и халхабер си нямаха от такава организация на транспорт А тук дрисльо темата е въглища А ПИМК ония който ти се възхищаваш само ще бъдат превозвачи на кюмура чужд щото нашия много дими А ти тъй като си дрисльо просто запомни и кажи на твойте чорбаджий от ПИМК че просто плагиатстват ( това е модерното определение за преписвач ) и нищо ново не са открили Даже Америка и Новия Свят чувам че и Марс е открит отдавна И така дрисльо мисли по темата милиарди и въглища наши а не чужди А че вмъкнах ПИМК като превозвач на чуждите въглища който такива дрисльовци като теб ще плащате е тема за дрисльовци превозвачи И вие дрисльовците ще изчезнете както изчезнаха СОАТ МАТ и ония тримата великите УЖ А ти дрисльо вече си даже не УЖ велик а просто един Пимкаджийски дрисльо

Отговори
4 0
Жълтата епоха

Жълтата епоха

28.09.2021 | 21:49

Синхуа извести, че в пещера Китай открили човешки череп на 32 000г. И с милиардите скафандри да строим, зелени, и дим да ни няма, докато Земята още цяла. Парите не са хора като нас

Отговори
0 0
Също и

Също и

28.09.2021 | 21:18

Ако се откажем от храната, ще получим 5.6 милиарда.

Отговори
6 0
До Асан

До Асан

28.09.2021 | 20:53

Асане, т.н. партия ГЕРБ е ОПГ, с една дума мафиотска структура, създадена от един баш мафиот, с една единствена цел - кражби, усвояване на "течащи към БГ пари", и пак - кражби. Това се вижда и от слепите вече! Един мафиот какво може - възпроизвежда това, което е правил винаги - КОРУПЦИЯ И КРАЖБИ ! И се обслужват от разни Стъкита.

Отговори
9 2
Чекайте малко ве Ще видите

Чекайте малко ве Ще видите

28.09.2021 | 20:30

ПИМК вече са се заредили с локомотиви релси вагони и с цялата Държава и е готова да ни внася въглища Ама това след време

Отговори
6 0
Пимк

Пимк

28.09.2021 | 21:00

Дрисльо,радвсй се че има фирми като Пимка. Глупак купи и ти локомотив и плащай лихви на банката.С тая завист и корист ще си умреш. Виновен си само ти за твоето нещастие. Не търси твойте проблеми в другите хора. Глупак!!!

Отговори
0 6
КАПИТАН С М Ъ Р Т

КАПИТАН С М Ъ Р Т

28.09.2021 | 20:08

НО НЕ СЕ НАДАЙТЕ! ЩЕ ВИ ПРЕВЪРНА В ПРАХ МНОООГО ПРЕДИ ТОВА.

Отговори
0 1
КАПИТАН С М Ъ Р Т

КАПИТАН С М Ъ Р Т

28.09.2021 | 20:07

КИТАЙ ПОЛЗВА 1/3 ОТ СВЕТОВНИТЕ ЗАПАСИ, ОСТАНАЛИТЕ И З Р О Д И ПО РЕДА СИ СЪЩО. ВЪГЛИЩАТА СВЪРШВАТ СЛЕД 700 ГОДИНИ. И ЖЕЛЯЗНАТА ЕРА.

Отговори
0 2
КАПИТАН С М Ъ Р Т

КАПИТАН С М Ъ Р Т

28.09.2021 | 20:06

ДАЛИ ВИЕ, ЩЕ СЕ ОТКАЖЕТЕ ОТ ВЪГЛИЩАТА НЕМА ПРАКТИЧЕСКО ЗНАЧЕНИЕ. НО ТАЯ ИДЕЯ НЕМА ДА ВИ СПАСИ ОТ МЕН!

Отговори
0 2
Тъ така Де

Тъ така Де

28.09.2021 | 20:02

Юруш на бананите У баба Гицка и Дядо Николчо жъ паднат около 0 , 00 5 стинки в джоба дядото и в скута на бабата Обаче в чекмеджетата на Руменчо Овчарчето Ония другите който първом са анонимни и после собственици на ВЕИ тата Към студения резерв Към Хамериканските електроцентрали като обещетение за прекратени договори ЕБе не стигат и 40 милиарда Сори бабо Гицо и дедо Николайчо ама не само нищо няма да получите ама и внуците ви ще дават Да благодарим целукупно на Дядо Иван щото така ни освободи че го изгонихме със шутове и додоха други да ни освобождават Едни такива с Банани Щото за Запорожеца и Москвича нямаше опашки а за банани гьотере За ВОЛГА и Лада не говорим те си бяха кът като бананите Та в борбата между Москвич Запорожец и бананите надвиха бананите Що бе Братя Руси така нъ освободихте За дъ на турят едни ваши другари без гащи на Бананя и да чакаме като мънкита поредния банан който ще ни фърлят в Зоопарка недовършен онези другите ни освободители А най лошото от всички освождения е че бананите ги лапат Горилите а ние Шимпанзетата лапаме мухи и плащаме сметките на освободения недовършен Зоопарк с нашите номера Тъ молим ви минали нови и бъдещи Освободители нека и за нас да има поне поне по един банан а не всичко за Горилите

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?