Следвайте ни

530 лв. за промивка по Черноморието шокираха мрежата

viber icon

530 лева за промивка на ухо. Толкова е платило момче от ЮАР на частен медицински център в курорта Златни пясъци за преглед и отстраняване на чуждо тяло от ушния му канал. Фактурата за манипулациите и платената сума се разпространява във фейсбук и събира сериозно възмущение.

Цената е формирана на базата на няколко предоставени услуги: първоначален преглед в часовете след 19 ч. - 170 лв., изписване на рецепта - 40 лв., промивка на ухо - 75 лв., отстраняване на чуждо тяло от канала - 100 лв., прилагане на лекарство - 20 лв., и консумативи - 50 лв. "А вие си мислихте, че чадърът по родното Черноморие е лукс! Дано не се налага да пробвате медицинските услуги", пише в коментар под снимката с платената фактура в социалната мрежа.

 

Платени 530 лв. за промивка на ухо в Златни пясъци възмутиха социалните мрежи

© Фейсбук

От частния медицински център в курорта, обясниха, че това са цените, на които работят, и те са съобразени с останалите медицински центрове на територията на Златни пясъци, пише Дневник. По-високите суми имали връзка и с разходите за персонал, и с наемите, и с останалите медицински екипи. Това са цените ни, навсякъде, още на входа, ясно пише на три езика, че това е частен център и работи срещу заплащане, ценоразписите също са ясно разлепени, обясни управителят на центъра. Допълни, че на момчето още преди манипулацията му е била дадена информация кое колко струва, то се е съгласило, платило е след това и е нямало възражения до този момент, нито се е оплакало от обслужването.

Според администрацията на центъра впоследствие приятелка на младежа видяла фактурата и направила проблем. Ние не работим със здравната каса, а държавата не е сложила лимити за дейността ни, имаме всички права да поискаме такава сума, каквато сме изчислили, заявиха още оттам. Освен това работели с различни видове застрахователи и ако пациентите имали застраховка, те не давали нищо, а сумите се изплащали от застрахователите. В случая момчето имало застраховка, центърът нямал договор с конкретният застраховател, но след връщането си в ЮАР щял да си получи парите.

Издали сме касов бон, всичко сме описали, имаме всички ценоразписи, даваме пълна предварителна информация за цените, коментираха още веднъж от центъра. Допълниха, че на всеки хотел в курорта имало разлепена информация кой е най-близкият център и медицински екип, който работи със здравната каса.

Действително тавани за тези услуги, макар и медицински, извършвани в частните центрове, няма. Бързо търсене в интернет показва, че ако неосигурен пациент избере друга болница, извън Златни пясъци, би платил доста по-малко. Най-високата цена за изваждане на чуждо тяло от ухо, която може да бъде намерена при търсене в интернет, е около 40 лв., а първоначалните прегледи са също около тази сума.

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" провежда интензивни проверки на територията на цялата страна, включително и по Черноморието. Агенцията също така се самосезира и във връзка с публикувани в медиите сигнали и изнесени твърдения на пациенти за случаи на нарушаване изискванията на Закона за лечебните заведения при оказване на медицински услуги и тяхното заплащане, се казва в съобщение на институцията, разпространено по-късно.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (5)

Вероника

06.08.2019 | 14:37
0 1

На такива лекари-кожодери да им се отнема лиценза.

За сведение

06.08.2019 | 11:40
4 1

Поставяне на урологичен катетър в САЩ започва от 150 долара и може да достигне 300 долара в зависимост отт клиниката и лекаря В повечето случаи това е работа за 5 минути Аз тук го поставям за 20 лева, а на пациента се вижда много. Ами промивайте си ушите сами бе и си слагайте катетри сами. Ето ти още цени : гастроскопията без взимане на биопсия е US$ 762 само процедурата, a средната за САЩ цена по проучванията на healthcarebluebook.com там е US$1,664 Минималната цена на медицински преглед : US$ 42,00 за първичен преглед : Service: Office Visit, Level 1 (Minor problem requiring a limited exam and treatment- approximately 5 minutes with the doctor) Fee: US$42

?

05.08.2019 | 20:34
4 2

А на мен ми е интересно, ако закъсате с бензиновата помпа и трябва да ви я сменят ПРЕЗ НОЩТА, колко ли ще излезе? А децата реват на задната седалка, чака ви път за прибиране и така..И ви е също страдате и изпитвате болка.

Лидия

05.08.2019 | 20:28
4 2

В тоз медицикски център да си направят по една клизма ,ама на персонала.

коко

05.08.2019 | 19:24
6 2

Затова не ходете на БГ-ЧЕРНОМОРИЕ !! И заради други още по скапани неща,като хранатаи обслужването.Просто не си давайте парите

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?