Следвайте ни

500 кг знаме разпънаха на събора в Рожен СНИМКИ

Десетки участваха в разпъването на огромното знаме на ливадите на Рожен. В символичното поставяне на внушителния трикольор участваха и известни имена от спорта - боксьорът Тервел Пулев, биатлонистката Екатерина Дафовска, сноубордистът Радослав Янков, Крум Дончев – автомобилен спорт, Елица Янкова – борба, Павел Лефтеров – автомобилен спорт и др.

Много местни и дошли от страната за събора също участваха в разпъването на флага, който се е превърнал в символ на събора.

Националният трибагреник бе изработен специално за събитието от фирма "Бендида" в Първомай и е с площ над 7000 кв.м.

"Знамето е дълго 320 метра, с 20 метра е по-дълго от предишните знамена, които сме шили за събора на Рожен. Трикольорът е широк 21 метра, общата площ е над 4.5 дка, ако сложим лентите една до друга ще се получи дължина над 4.5 км. Използвани са около 20 км конци, знамето е тежко с конструкцията над 500 кг", каза Атанаска Велчева от шивашката фирма, изработила огромния трикольор. Изработването му отнело около месец работа на двама шивачи на две смени.

"Сгъването и пренасянето беше най-трудното, правим го за трети път и знаем как да го шием. Това е най-голямото знаме като площ на България. Румънците са шили свое знаме 10 пъти по-голямо от нашето", каза Велчева.

Трикольорът бе докаран на поляните на ролка с трактор. След това от бяло към червено бе спуснат по поляните. Организаторите призоваха хората да не оскверняват знамето по време на събора, като строго е забранено стъпването по него.

След като приключи съборът, огромното знаме ще бъде превърнато в хиляди малки знамена, които организаторите на събора ще подарят за пореден път в София, но този път и в големите областни центрове, за Деня на независимостта.

За събора, който започва сутринта в петък, вече са подредени на поляните четирите сцени и всички шатри на ресторанти, занаятчии, демонстрационни и атракционни места. Организаторите на събора призоваха хората да отиват на поляните в народни носии и обявиха конкурс за най-красиви автентични народни носии. "На два пъти по време на събора каним всички, които са в народни носии пред знамето, за да бъдат снимани за общ паметен кадър", казаха организаторите.

Официалното откриване на тридневния събор ще направи сутринта в петък президента Румен Радев.

Петя Гайдарова

Кореспондент Смолян екип "регион"

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (1)

18.07.2019 | 18:41
0 0

Шайката краде всякаква информация за вас, а вие развявайте знамена.

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?