Следвайте ни

45 % от фирмите готови да финансират партиите

viber icon

БТПП извърши анкетно проучване сред бизнеса във връзка с субсидирането на партиите и възможностите за финансиране от страна на компаниите, НПО и физическите лица. Проучването е направено в периода 28 юни-3 юли 2019 година (преди влизане на законовите поправки за намаляване на субсидиите).

Според 75% от фирмите, ако държавната субсидия се премахне или стане 1 лев на глас, партиите ще оптимизират структурите си ище станат по-ефективни.

Повечето компании считат, че намалената субсидия ще бъде компенсирана с пари от бизнеса - 74% от анкетираните.

Около 60% от компаниите виждат като ефект при намаляване на субсидиите на 1 лв. изчезване на „малките“ партии и оставане само на „големите“ партийни структури. От друга страна, когато действащите партии нямат благодат да ползват парите, затова че има гласоподаватели, това ще даде шанс на други партии да влязат в предизборното състезание, особено що се отнася до равноправието с разполагане на финасови средства.

От друга страна проучването сочи, че намаляването или премахването на субсидията ще доведе според фирмите до  редица предимства:

-до ограничаване на членството в партиите по семеен ред
-намаляване на зависимостта от гласоподавателите
-минимизиране на разходите за несвойствена дейност
-по-стриктен вътрешнопартиен контрол

В анкетата членовете на БТПП предлагат да се обърне внимание и на други средства за финансиране на партиите – по-голям членски внос и предоставяне на разумни рекламни пакети преди изборите.

Участници в анкетата смятат, че финансовата подкрепа за партиите трябва да идва от членовете или симпатизанти с лични средства, като партиите следва да печелят хората с идеите си. Като ефект от редуциране на субсидията партиите виждат и създаването на една по-конкурентна среда – защото те няма да разчитат на пари от държавата.

45% от фирмите подкрепят предложението те да финансират партиите, но при определени условия, а именно:

-да има по-голяма прозрачност на предоставяните средства, както и на разходването им
-да се криминализира получаването на суми с неясни източници. 
-46% от компаниите се притесняват, защото ще се оказва натиск от страна на партиите върху бизнеса
-определени компании ще бъдат покровителствани

67% от анкетираните споделят виждането, че когато партиите са финансирани от фирмите или НПО, то трябва да има фиксиран максимален размер. Таванът да е определена сума, но да не е свързана с размера на компанията или оборота

72% са против финансирането да е определен процент от оборота или приходите на компаниите, 62% са против финансирането да се извършва на база на размер на компанията (микро, малко, средно или голямо предприятие).

63% заявяват, че размера на субсидията за партиите трябва да бъде 1 лев на глас, а 78% подкрепят въвеждането на лимити за финансиране. Решението за намаляване на субсидиите е добро,но ще има търсения ефект само ако има по-затегнат контрол, защото от анкетата си проличава мнението на бизнеса, че плащанията „под масата“ ще останат.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?