Следвайте ни

30 години след падането на комунизма Свободни, но недоволни

viber icon

Преди  30 години, на 10 ноември 1989 г., бе свален от власт комунистическият лидер Тодор Живков, генерален секретар на БКП, несменяем управник на България в продължение на 35 г. Така у нас започват драстичните политически и икономически промени - от тоталитаризъм към демокрация и пазарна икономика, както и в целия Източен блок.

 

Главоломните промени настъпват с еуфория. Милионни привърженици на новосформирания СДС заливат големите градове със сини знамена. Пловдив не прави изключение, макар че има известно ослушване. С малко закъснение и в града под тепетата започват митинги с призиви за промяна. Първият е на площад "Централен" с оратори дисиденти.

Последват години на недоимък, презапасяване с консерви, празни магазини. Още се помнят опашките за кренвирши и хляб, за които пловдивчани се редят от три часа през нощта. Въпреки нажежените политически страсти под тепетата не се стига до насилие.

Промените обаче се оказаха по-трудни, продължителни и болезнени, но пък отрезвяващи. Огромни капитали бяха източени зад граница. Милиарди изтекоха в банките, чийто масов фалит замете следите. С откраднатите пари бяха изкупени огромни държавни активи.  

Беше провокирана хипер инфлация.          

Нереализираната лустрация позволи на висшата номенклатура от бившата БКП и спецслужбите да станат част от новите елити.

Днес границите са отворени, но си оставаме най-бедната страна в ЕС, а над два милиона българи живеят в чужбина. Това дава основание на някои за носталгия по соца, когато хлябът беше 15 стотинки.

И все пак три десетилетия след старта на голямата промяна България е много по-добро място за живеене, нормална европейска страна, член на най-голямата икономическа общност ЕС и на най-голямата и надеждна система за сигурност - НАТО. 

След три фалита по време на комунизма вече сме догонили наполовина средния евростандарт, реалният доход на глава от населението е тройно по-висок от този в началото на прехода, а ръстът на БВП надминава 100 милиарда лева, което е близо три пъти повече, отколкото през 1989 г., когато външният ни дълг е над 10 млрд. долара.

Преходът ни научи, че всяка промяна към добро изисква огромни усилия, обединение, трудни избори и отговорност за грешките.

 

 

Снимка: Иван Коджабашев

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?