Следвайте ни

3.09 е средният успех на държавата за грижата за децата

viber icon

Среден 3.09 получи държавата за грижата си за децата  за 2020 г. Същата е и средната оценка за последните 10 г., в които Националната мрежа за децата се допитва до експерти в различни области и обобщава позициите им в Бележник по шестобалната система.  При изготвянето на годишния доклад сега са  взети мненията на 3400 експерти, а представянето бе днес онлайн на живо през Фейсбук. Анализът проследява качеството на грижата за децата в различни направления, сред които са: благосъстояние, здравеопазване, образование, детско правосъдие, социални услуги, участие на децата.

За тези 10 години, в които правим обследването, ни се искаше държавата да направи повече  - детска болница, нов закон за детското правосъдие и по-добра грижа за преживелите насилие деца, каза Георги Богданов, изпълнителен директор на НМД. Той допълни, че в последната година политиките в тази посока са се сблъскали с невиждана  пропаганда и дезинформация, която е засегнала изключително много правата и интересите на децата.

„Няколко партии в сегашния парламент деклалират подкрепа на евроатлантическите ценности, без да обясняват кои са тези ценности, а част от тях са свързани именно с правата на децата. В същото време други организации ги отричат и искат традиционните ценности, също без да обяснят какво имат предвид. Това е дом, в който мъжът е водещ, а жената и децата слушат. Дали обаче обществото иска това?“, попита риторично доц. Велина Тодорова – българският представител в Комитета по правата на детето. Тя предупреди, че още през месец май България ще получи въпросник, от комитета и правителството ще трябва да отговори какъв напредък е постигнало.

Годишният доклад поставя оценка 3,19 за благосъстоянието на децата  у нас. Миналата година е била едва 2,50, но и към днешна дата всяко трето хлапе в България продължава да живее в риск от бедност.

Липсва визия и политика в подкрепа на бедни семейства с фокус върху детето, коментира Галина Бисет от Сдружение „Еквилибриум“. Нужен е семейно ориентиран подход. Вместо това обаче сега се действа кризисно чрез извеждане на деца в крайна беднос в Центрове за настаняване от семеен тип или приемна грижа.

Не сме направили крачка напред и по отношение на маргинализирани общности.

В същото време е налице срив в икономиката на домакинствата в резултат на пандемията, като се топят заделените пари и на работили в чужбина.

Препоръките са за по-специфично социално подпомагане и промяна на критериите, като спрямо най-бедните има комплексен подход и финансовата подкрепа върви заедно със социална работа. Бисет подчерта, че е нужна и подкрепа за работещите родители – с гъвкаво работно време и помощ за отглеждане на децата им в близост до местоработата.

Оценката за семейната среда и отглеждането в алтернативни услуги е 3,12. Отчита се изолация на децата заради мерките срещу пандемията. Тя е най-силна за децата в инститиуции, на които бе забранено да излизат, докато в семейна среда родителите имаха възможност и за по-либерален подход. Ковд попречи и на закриването на последните 6 социални домове от предишния тип и 12 домове за медико-социални грижи. В системата обаче има и съпротива срещу деинституционализацията, като продължава настаняването на здрави бебета, въпреки мораториума от 2018 ., отчитат експертите.

Има и 54 случая на разсиновяване. Специалистите виждат причините в недостатъчна подкрепа на осиновителите и липсата на регламент за достъп до информация за историята и биологичния произход на детето.

Обща позиция е необходимостта от цялостна стратегия за децата с фокус върху семейство, след като такъв документ бе спрян след протестни действия и манипулации в общественото пространство.

Детското правосъдие получава слаб 2.05. Отчита се крачка напред с допълнението в НК, което увеличава тежестта на вината при насилие, извършено над дете в условия на домашен тормоз. В същото време обаче за това е нужно допълнително условие – насилието да е било системно и да има поне 3 жалби, а практиката покачва, че трудно и рядко се стига до сигнал.

Като негативно се отбелязва, че остана само на хартия възможностат сезирането да става  и от директор на служба за социално подпомагане и прокурор – именно с цел избягване на конфликт на интереси в семейството или между близки.

Статистиката сочи, че за година са регистрирани 1802 престъпления срещу деца. Най-често те са обект на насилие в семейството.

В същото време темата за телесното наказание не бе облечена законово. Оказва се, че все още обществото не го приема като насилие, а като възпитателен метод.

Оценката на детското здравеопазване е 3.09, а на грижата за ранно детско развитие – 3,22. Отчитат се драстични разлики между качеството в града и на село, като в малките населени места умират повече деца. 

За 2/3 от българчетата, които губят живота си до навършване на 1 г., това е следствие от състояние, което е можело да бъде установено още по време на бременността. Но 8-9% от родилките през изтеклата година  изобщо не са били проследени от лекар, докато носят плода.

Националната статистика отчита нулева майчина смъртност, но по данни на Здравната каса има 7 починали родилки. Според експертите няма как да се търси решение на проблема, ако не се признава съществуването му.

След ограничаване на свижданията в неонатологиите заради пандемията не е направено нищо, за да имат родителите достъп до недоносените си бебета, казват още специалистите.

Под 10% от новородените у нас са закърмени до първия час от раждането, както би трябвало. В същото време масово получават сокче преди шестия месец, противно на стандартите за отглеждане и хранене. Отчита се и 7% намаляване на ваксинациите срещу морбили. 

Децата, които имат нужда от лечение в чужбина, се увеличават, а парите за тях са 10 пъти по-малко.

В момент, когато се сблъскваме с последиците от дългата изолация на децата в резултат на онлайн обучението, в цялата страна има само 21 действащи детски психиатри. А от тях едва 13 има договор с НЗОК. 

В сравнение с другите сфери, най-висока е оценката в образованието – 3,71, но е по-ниска от миналогодишната добър 4. Основен фактор е преминаването от присъствено обучение към уроци от разстояние в електронна среда. Отчита се, че това е изместило фокуса и го е поставило върху здравната страна, а не върху образователния процес.

Въпреки огромните усилия на гилдията, които заслужават адмирации, се е стигнало до масово механично прехвърляне на аналогови методи в дигитален канал, което е ощетило качеството на обучението. В този смисъл дигитализацията е важна крачка, но към момента не постига достатъчно висока ефективност.

Като негативи се отчитат също, че в началото на учебната година не е имало наваксване след локдауна в края на миналата и преговор, след това са натрупани още дефицити, а много деца са се оказали изключени заради липса на достъп до устройства или ниска мотивация.

Тревожни са данните, че над 40% от 15-годишните са функционално неграмотни, а разликата между подготовката на децата в града и на село е 3 години изоставане в ущърб на малките населени места. Все още държавата не може да се справи с отпадането, буксува и приобщаващото образование.

Нов негативен акцент от последната една година е липсата на глобални умения у българчетата, изтъкна Нели Колева от Фондация „Заедно в час“. Те се изразяват в това доколко нашите подрастващи разбират света, приемат ли различните, интересуват ли се от проблеми като климатични промени и бедност, как се вписват в глобалния свят. 50% от директорите не искат тези теми да бъдат в учебните програми, което ще продължава да ни прави жертва на демагогия, предупреди Колева.

Положителните тенденции от последната година на пандемия са, че училището влезе във всеки дом, повече се ползват технологиите и онлайн форматът дава възможност на повече експерти за достъп до дискусии и обмени на добри практики, за което преди се налагаше пътуване.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?