Следвайте ни

29-годишен донор спаси четирима, сред тях са две малки деца

viber icon

Две чернодробни трансплантации са били извършени в болница "Лозенец" и една бъбречна в Александровска болница. Това съобщиха от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН). Трансплантациите са били направени на 26 февруари.

Черен дроб е бил присаден на две деца - на 1 и на 7 години, а бъбречната трансплантация е била направена на 48-годишен мъж. По информация на лечебните заведения пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение. Поради липса на съвместими реципиенти в българската листа на чакащите за трансплантация, сърцето е било предоставено на Унгария по линия на "Евротрансплант".

Донор на органите е бил 29-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, а донорската ситуация е осъществена, благодарение на екипната работа на лекарите от болница "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица, координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, както и медиците в областната болница във Велико Търново.

От Министерството на здравеопазването и ИАМН благодарят на близките на починалия млад мъж за хуманния жест, като поднасят своите съболезнования на семейството.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?