Следвайте ни

2404 по-малко анкетьори набра НСИ за преброяването

viber icon

С 2404 по-малко са желаещите да участват в преброяването догодина спрямо предварителните разчети на Национален статистически институт (НСИ). 20 678 кандидати за преброители и 5 619 искащи да бъдат контрольори са подали документи в общините в определения срок, съобщават от статистическата служба. Според началните изчисления необходимият брой бе съответно 23 082 и 5946.

В повече от половината общини (150) са набрани повече от необходимия брой преброители. В Каспичан например кандидатите за преброители са 2 пъти и половина повече. Най-голям наплив за контрольори (над 2 пъти повече) пък има в Кула, Каспичан, столичния район Оборище.

Само в 13 общини подадените заявления са под 50% от необходимия брой, уточняват от НСИ. Затова за общините, в които необходимия брой не е достигнат приемането на заявления може да продължи при наличие на кандидати и до 27 ноември.

„Благодаря на всички за положените усилия, отличната съвместна работа с общинските преброителни комисии и постигнатите резултати, въпреки създалата се ситуация с разпространение на COVID 19 в страната“, заяви председателят на НСИ Сергей Цветарски. По думите му екипът по преброяването е отчел като риск опасността от влошаване заболяваемостта от  COVID 19 още лятото и затова  е разработен план Б за предстоящото преброяване, който включва различни по тежест мерки за опазване на живота и здравето както на населението, така и на преброителите.

Следващият етап от подбора на преброители и контрольори включва проверка на документите и подбор на кандидатите. Списъкът на одобрените кандидати ще бъде оповестен след 18 декември 2020 г.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай