Следвайте ни

96 хиляди съкратени, 24 000 са си намерили работа от началото на кризата

viber icon

24 000 безработни българи са успели да си намерят работа от началото на кризата до момента. Те се трудят в сферата на услугите, ресторантьорството и селското стопанство. Това заяви зам.-социалният министър Зорница Русинова пред БНТ. В същото време обаче без работа са останали около 96 000, като средно на ден се регистрират около 3000. Те са основно от големите градове София, Пловдив, Бургас. 

По думите на зам.-социалния министър Зорница Русинова намалелият брой на новорегистрираните безработни показва, че предприетите от правителството мерки са ефективни. От мярката 60/40 са се възползвали над 160 000 работници, като това означава, че държавата е задържала безработицата с над 5%. Разплатените средства по това перо са около 12 млн. лв.

" Това е добър механизъм да подкрепим хората, защото тя е насочена предимно към бизнес, който заради забраните не може да работи. Използвана е предимно от секторите хотелиерство, ресторантьорство, транспорт, спорт,  култура, промишленост", каза Русинова.

Микрокредитният инструмент между 5 000 и 50 000 лв. е добра възможност за хората останали без работа. Лихвите по него са под пазарните между 1 и 3%. Очаква се от мярката да се възползват минимум 2000 фирми. Към момента около 150 са получили, сред тях са и социални предприятия, уточни Русинова. Освен това се обсъжда да бъде свалена и долната граница на микрокредитите от 5000 на 3000 лв. Целта е да могат да се възползват повече хора.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?