Следвайте ни

2000 декара горят в Хасковско

viber icon

Напрегнато мина тази нощ за жителите на хасковските села Брягово, Любеново и Родопи, съобщи за БГНЕС главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Тази нощ огънят не можа да стигне до селата. Надявам се, че до следобед двете групи, тръгнали от двете страни ще се срещнат и ако се запази обстановката, да няма силен вятър, можем да разчитаме да го овладеем, обясни главен комисар Николай Николов. Той припомни за пожара на същото място от 2000 година, когато имаше нанесени щети не само върху гората, което е причина за още по-голямото притеснение на населението на Брягово.

Пожарът между хасковските села Брягово, Любеново и Родопи обхвана площ около 2000 декара. От тях около 700 дка са общински широколистни гори, останалите са сухи треви и храсти.

През нощта в района работиха екипи от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" от Хасково, Димитровград и Харманли, бяха привлечени допълнително два екипа от Кърджали. Тази сутрин екипите бяха сменени и в момента на терена работят над 200 огнеборци. В гасенето на огъня се включиха колегите им от Пловдив, Първомай и Асеновград, групи от горското стопанство, военнослужещи и доброволци от близките села. От три страни пожарът е ограничен и пътят на огъня към село Родопи е пресечен. Фронтът на пожара е 7-8 км в землищата на селата Брягово и Любеново. Няма опасност за населените места, няма пострадали хора. Създадена е организация за овладяване на огъня и той се гаси от две страни. В района е съсредоточена пожарна и тежка верижна техника, която прави просеки в гората. Действията се ръководят от щаб, начело с областния управител на Хасково. При необходимост в гасенето ще бъдат включени и екипи на ГДПБЗН от съседните области.

БГНЕС припомня, че през последните две денонощия екипи на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" реагираха на близо 300 сигнала в различни райони на страната. Ликвидирани са над 230 пожара.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?