Следвайте ни

2000 аптеки са се включили в системата за верификация на лекарствата

"2000 аптеки вече са се включили в системата за въвеждане на верификация на лекарствата." Това заяви на пресконференция за старта на системата в България, председателят на Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) Деян Денев.

По думите му след 9 февруари системата за доставка на лекарствата в Европа ще бъде много по -сигурна, като в българския хъб вече са въведениоколо 15 млн. опаковки.

Денев отбеляза, че е възможно да възникнат грешки при стартирането на системата, но това няма да ограничи по никакъв начин достъпът на пациентите до лекарства.

Според Илиана Паунова, изпълнителен директор на БОВЛ, сме длъжни да въведем верикафикацията на лекарства, тъй като това е европейска директива и няма как да бъдем изключение от нея.

По думите ѝ идеята е да се съдейства на всички участници за внедряване на системата, за да се предпази пациента от фалшифицирането на продуктите и да се постигне по-голяма прозрачност.

Според председател на Българския фармацевтичен съюз Илко Гетовверификацията ще бъде стрес тест за фармацевтичната система, тъй като по този начин ще се елиминират възможностите на фалшифициране.

Гетов подчерта, че нито един пациент няма да бъде лишен от лекарства. Той допълни още, че отпускането на лекарства на блистери остава и след въвеждането на системата за верификация. По думите му пациентите трябва да бъдат спокойни.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз е категоричен, че няма никакви основания за повишаване на цените на лекарствата заради въвеждането на системата.

Иън Хейнс, водещ консултант в проекта за сериализация и верификация в Европа, поясни, че лекарствата ще имат уникален идентификатор на опаковките, като по думите му най-важно е да са защитени пациентите.

Деян Денев изтъкна още, че системата ще гарантира, че това, което производителят е сложил в опаковката, то ще достигне в същия вид при пациента.

 

По повод символичните протести на част от фармацевтите заради закупуването на нов софтуер, от БОВЛ заявиха, че Българският фармацевтичен съюз не е организатор на този протест, а причината за него били най-вероятно незнание и прекалени очаквания.

Припомняме, че вчера част от фармацевтите обявиха, че ще протестират символично с жълти жилетки заради въвеждането на нова европейска наредба, според която аптекарите трябва да инвестират сериозни средства в нов софтуер. 

Малко по-късно през деня пациентски организации "Заедно с теб" заявиха, че са против затварянето на аптеки  като акт за недоволство от някои фармацевти. 

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?