Следвайте ни

20 000 деца получиха помощи за първи клас

viber icon

19 963 деца вече получиха помощи за първи клас, показват данните на Агенцията за социално подпомагане към края на август. Подпомогнати са 19 605 семейства, а общата отпусната сума е почти 5 млн. лв.

 

Тази година еднократната помощ за посрещане на разходите по първия учебен ден е 250 лв. Последната справка към 29 август е за 33 496 подадени молби, по над 28 000 от тях вече има издадени заповеди за отпускане на парите. Отказите са 166.

 

Право на тази помощ имат семействата, чиито деца са записани за първи път в първи клас на държавно или общинско училище. Средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца преди подаване на молба-декларацията трябва да е по-нисък или равен на 350 лева. Този доходен критерий не се изисква за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в приемни семейства и в семейство на роднини или близки.

 

Молби се подават след записване на детето в първи клас, като крайният срок е 30 септември 2014 г. Помощта се възстановява, ако детето не постъпи в училище. За миналата учебна година такава помощ бе отпусната за 48 845 деца първокласници. По сведения на регионалните инспекторати по образование до 21 август 63 966 деца са записани за постъпване в първи клас през новата учебна година. Те ще се обучават в 3250 паралелки.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?