Следвайте ни

1993 г: Първо отвличане на дете за подкуп у нас

viber icon

 

Кога е станало първото отвличане на дете за подкуп у нас?  Куп ескперти се изказваха по въпроса, след като беше отвлечена дъщерята на Евелин Банев-Брендо. А 10-годишната Лара Банева вече 17-и ден е в неизвестност.

 Чий е похватът да се похищават деца и  колко са подобните случаи у нас?

Marica.bg взе назаем страховитата хроника, разказана от "24 часа"

Дъщеричката на Брендо не е нито най-малкото отвлечено дете, нито първото, похитено за откуп, макар че не е сигурно, че това е причината за инцидента с нея. 

Със сигурност обаче отвличането е най-драматичното - както заради продължаващата неизвестност около съдбата на детето, така и заради съмненията, че похитителите може да преследват други цели, свързани с бизнеса на Брендо.

През годините са отвличани и деца на по-ниска възраст, но мотивите за това са били различни от тези в случая с Лара. Хлапета са похищавани заради семейни драми - майка взема незаконно собственото дете от приют, баща прибира наследника си, оставен от съда на бившата му съпруга.

Много девойки от ромски произход са били отвличани за съпруги. Преди време се говореше, че изчезнали безследно деца са станали жертви на трафиканти, които са ги продали за органи.

Мнозина непълнолетни момичета попадаха в лапите на сутеньори, бяха изнасилвани и принуждавани да проституират. Деца ставаха жертви на отвличания и заради дребни битови криминални конфликти, свързани с родителите им.

Може би най-куриозният случай бе през 1997 г., когато двама либерийци отвлякоха 2-годишно момченце барабар с количката му.

Бабата на детето пазарувала в магазин близо до хотел "Плиска". Кортис Орсбаунд, на 25 г., и Томас Антъни, на 22 г., грабнали количката с момченцето и побягнали. Бабата и минувачите обаче се развикали и чужденците изоставили количката с малкия след петдесетина метра. След минути те била заловени от патрул на Първо РПУ.

Кортис и Томас живеели от близо година в България със статут на бежанци и получавали около 2 хил. долара месечно от държавата. Така и не станаха ясни мотивите за отвличането. Либерийците не са познавали семейството на детенцето, а и то не било заможно.

Вероятно са смятали да го изнесат зад граница. При разпита казали единствено: "Обичаме децата и искаме да им се радваме."

Първото известно отвличане на дете за откуп е през 1993 г. 11-годишният Иван Неделчев е похитен от 23-годишния студент в УНСС Светослав Николаев. Бащата на момченцето е бизнесмен, студентът го познава покрай фирмата на своя баща. На 14 януари той причаква детето пред училище, прилъгва го и го качва в кола.

После обикаля различни градове с него.

От Созопол на другия ден се обажда по телефона на бащата и му казва, че животът на сина му струва 300 хил. лв. Определя мястото за предаване на парите. Следва нов рейд с колата в Югоизточна България. Тогава детето е вързано със сицилианска примка и напъхано в багажника, устата му е запушена с дунапрен. При предаването на парите студентът похитител е задържан, а детето е спасено.

Бивш полицай от столичното Трето РПУ отвлече през 1995 г. 11-годишната Северина в Кърджали. Ченгето и родителите на момичето се познавали от 10-ина години в София. Експолицаят се увличал по хазарта и загубил много пари. Той знаел, че майката и бащата на Северина разполагат със сериозна сума от продадено жилище, и решил да отвлече дъщеря им за откуп. Закарал момичето с автобус в София, където уж трябвало да чакат мама и татко.

По-късно негов познат се обадил на семейството и поискал 120 хил. лв. Ченгето било задържано при предаването на парите, а момичето върнато живо и здраво на родителите му.

Сред жертвите на отвличания е и 13-годишният син на пастора Виктор Вирчев. През 2000 г. той е отвлечен два пъти, вероятно от едни и същи хора.

Къща в местността Камбаните, в която са държани жертви на Наглите.В първия случай бащата плаща откуп и момчето е върнато. Втория път седмокласникът Тодор е отвлечен с кола на излизане от училище в столичния кв. "Люлин" през юни 2000 г. Тримата бандити го карат във вила край с. Ромча в Искърското дефиле и искат откуп от 35 хил. марки. Този път полицията действа перфектно, задържа похитителите и освобождава момчето.

Любопитното е, че години по-късно същите бандити, вместо да търкат наровете в затвора, извършиха ново отвличане - на чужд гражданин. И този път бяха задържани и едва тогава ги осъдиха.

12-годишният Атанас Пенев бе отвлечен през 2008 г. Причината - дълг на баща му от 50 лв. Часове преди това родителят избягал с парите, с които компания трябвало да плати сметката си в заведение. Естествено, пишман похитителите бяха заловени бързо от полицията, а хлапето върнато на бащата.

През 2009 г. 4-ма цигани държаха 18 ч в плен в къща в плевенското с. Бъркач две 18-годишни ученички от Тетевен и поискаха откуп от 30 000 лв. от родителите им. Циганите дори си отворили сметка в очакване на постъпленията, но тя така и си останала празна, а аматьорското им изпълнение завършило в ареста. (24 часа)

 

Катрин Маркова: Синът ми всеки ден пита: Освободена ли е Лара

- Г-жо Маркова, вие бяхте една от първите, която отиде в дома на Моника Добринова часове след отвличането на дъщеря Лара. Кога разбрахте какво се е случило и защо решихте да я посетите?

- С Моника се познаваме от деца. На 5 март тя ми позвъни по телефона към 8 ч. Щом чух гласа , инстинктивно усетих, че се е случило нещо лошо. За съжаление, се оказах права. Поиска да се видим и аз веднага отидох в дома.

В такава ситуация един родител започва да търси всевъзможна информация за това как действат тези хора, как се държат с похитените, какво може да се очаква.

- С какви думи майка, чийто син е прекарал 11 дни в плен, може да успокои друг родител, чието дете току-що е било отвлечено?

- Целта на такива групи не са да навредят физически на отвлечения, а да получат пари или изпълнение на друго тяхно искане от близките на отвлечения. Още повече, когато става въпрос за дете. Които и да са родителите му, едно дете винаги излъчва невинност. Тези, които вършат отвличания, трябва да са не само жестоки престъпници, но и изключителни изверги, за да измъчват пленено дете.

Ако роднините действат според указанията на похитителите и без да намесват медии и полиция, вероятността детето да бъде върнато по-бързо е голяма.

Катрин Маркова със сина си Джорджио в съда
СНИМКИ: 24 часа


- Може ли да се сравни отвличането на Лара с това на сина ви.

- Не. Наглите, които отвлякоха сина ми, никога не са стреляли. Вършеха престъпленията си, колкото се може - тихо и незабележимо за останалата част от обществото. В много от случаите медиите дори не разбраха, че има отвличане до връщането на похитения, както стана с моя син.

Тези, които отвлякоха Лара, са стреляли, и то посред бял ден. Така медиите гръмнаха с информацията минути по-късно. Това със сигурност усложнява ситуацията. Всеки ден се пишат какви ли не неща. Това стресира семейството и дава информация на похитителите.
Медиите трябва да спрат да се занимават с Лара, ако наистина са загрижени за това тя да се върне в дома си здрава.

Всички в полицията да знаят за отвличането също не е добре, защото оттам винаги изтича информация, а това може да помага на похитителите или да ги вбеси.

- Вие не уведомихте ли полицията за това, че са отвлекли сина ви?

- Говорих само с определени хора в ГДБОП. Запазих пълно мълчание пред познати и близки. Най-трудно ми бе да искам от тях пари, без да казвам за какво са ми. Искаха ми 2 милиона, а аз нямах никакви. Едва успях да събера 200 000 евро.

През всичките тези 11 дни, в които не знаех какво се случва с детето ми, внимавах никой около мен да не забележи какво се случва.

Изнесох се от жилището си, сама комуникирах с похитителите и бях напълно искрена с тях. Водех се от инстинкта си да не позволя дори за секунда те да се усъмнят в действията ми или това, което им казвам.

Ако искаш детето ти да се върне живо и здраво, трябва да изпълняваш исканията на тези групи и полицията да не се намесва. А когато всичко приключи, специалната група в ГДБОП, която разследва точно тези престъпления, знае какво да прави. Познавам повечето от тези хора. За мен те са велики - абсолютни професионалисти.

- Джорджио как прие отвличането на Лара и успял ли е да преодолее стреса от случилото се с него?

- Стана му изключително тежко, като разбра за Лара. Той живее и учи в чужбина, но се чуваме през ден и първото, което ме пита, е дали са освободили момичето. Искрено се надява, че похитителите не се държат лошо с него.

Психическата травма за сина ми вероятно ще остане за цял живот. Винаги когато се връща в България, той споделя, че се чувства ужасно, защото с пълна сила се връща споменът у него за отвличането. Това е причината да не иска да се връща да живее тук. Не иска новите му приятели в чужбина да знаят, че е бил жертва на отвличане, и не разказва за това.

- Доволна ли сте от развоя на делото срещу Наглите, които отвлякоха сина ви?

- Не съм доволна. Видяхте какво стана. Втората инстанция отхвърли някои от обвиненията срещу тях. Не се знае до края на процеса какво ще се случи. Отвличането е по-жестоко престъпление от убийството и трябва да бъде наказвано по-тежко. В противен случай държавата ще стимулира определини хора да правят бързи пари от такива престъпления.

Това, че ще постои 3-4 г. в затвора, за един закоравял престъпник няма никакво значение, след като знае, че като излезе, навън го чакат неколкостотин хиляди или милион лева. Страданията, които изживяват отвлеченият и неговите близки, не могат да се сравнят с никои други.

 

СИЛВИЯ ГУРМЕВА

Брендо щял да говори за Японеца

Евелин Банев-Брендо се заканвал да говори пред италианските власти с какво се занимава Кирил Кирилов-Японеца, ако продължава да стои в ареста.

Това съобщи соченият за лидер на Октопода Алексей Петров вчера в съда. Той и Брендо се срещнали в затвора преди месеци. По време на престоя им зад решетките Банев не е споделял да го заплашват латиноамериканци, а се заричал "в знак на протест да разкаже за бившия министър Цветан Цветанов, шефа на ГДБОП Станимир Флоров и Японеца".

Петров бил готов дори да се подложи на детектор на лъжата за твърденията си. Флоров също трябвало да мине през полиграф, за да се разбере знае ли кой е отвлякъл 10-годишната дъщеря на Брендо Лара и къде се намира тя в момента.

"Веднага след отвличането услужливо бяха тиражирани версии, че похищението е, за да мълчи Банев пред съда в Италия и че зад него стоят чужденци", каза бившата барета. Включително в детайли било обяснено, че двама от похитителите говорели чужди езици, а третият може би знаел български, но бил чужденец.

До такива детайли се стигнало, за да се натрапи версията, че похитителите не са българи. "Въпросът е кой каза чрез медиите на Евелин Банев: "Ще мълчиш пред италианския съд", попита Петров. (24 часа)

Държат в палатка ученик, искат 200 000 долара от баща му

17-годишният ученик Ивайло Кръстев е похитен на 21 ноември 1999 г. В отвличането му участват 4-ма души, а един от тях е действащ полицай.

Бандата набелязва жертвата в столичния кв. "Младост". Един ден виждат в скъп джип мъж, а до него се вози момче. Сещат се, че преди това са виждали шофьора с друга кола. Проверяват адреса и имотното му състояние, разбират, че търгува с петролни продукти и стопанисва бензиностанции, и решават да отвлекат сина му.

След като са проучили навиците на момчето, една вечер бандитите го пресрещат, докато разхожда кучето си. Облечени са с полицейски униформи, със синя лампа на колата. Под предлог, че тийнейджърът няма документи, го качват в колата и го извеждат извън града.

Откарват го в гора близо до с. Чурек на около 40 км от София, където са опънали брезентова палатка. Мястото е избрано от полицая, който е ловец.

Двама остават да пазят момчето в палатката, а другите се прибират в София и започват преговори по телефона с бащата.

Бандитите първо искат 200 000 долара откуп, но родителят се свързва с полицията. В хода на преговорите той намалява откупа на 85 хил. долара.

Определят среща на поляна в жк "Дружба", на която трябва да стане предаването на парите. Там са задържани от полицаите. Баретите атакуват палатката в планината и арестуват другите двама похитители, а Ивайло е освободен невредим.

По време на 4-дневното пленничество момчето е държано вързано с вериги, с маска на главата, пазачите му го бият многократно и го заплашват.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?