Следвайте ни

Заради COVID-19! Народът вади парите от банки и буркани, за да оцелява

16 000 в Пловдив останаха без работа

viber icon

Всичко на тезгяха в кризата - от вехториите на тавана до семейните бижута

 

Над 16 000 души в Пловдивска област загубиха работата си за периода 3 февруари - 24 май 2020. Така регионът влиза в лоша статистика като втори в България след София - град по брой на хората с основен източник на доходи социални помощи, става ясно от специалната секция на Националния статистически институт за COVID-19.

За тези, които имаха късмета да запазят работните си места, данните са просто една цифра с много нули. За хората от опашката пред Бюрата по труда обаче светът се е обърнал нагоре с краката.  

 

Опция 1: Да бръкнем в спестяванията

Старата народна мъдрост „бели пари за черни дни“ вече влезе в действие. Според последната статистика на БНБ за периода януари-март на трудната 2020 година хората и бизнесът вече са наченали спестяванията си.

Данните отчетливо сочат, че тенденцията на затваряне на все повече и повече пари по банките е нарушена.

За първото тримесечие, което отразява съвсем частично картината покрай COVID-19, броят на депозитите на граждани със суми до 1000 лв. е намалял с над 185 хил. Това означава, че крайна нужда е принудила най-дребните спестители да прибегнат до разваляне на депозитите. Към края на март сметките с до 1000 лева са 5.6 милиона на брой.

Непознатият вирус и икономическите последици от него накара и бизнесът да посегне към спестяванията си. От сметките си фирмите са изтеглили 680 млн. лв.

А 18 000 фирмени депозити са изпразнени до стотинка, сочат данните на Централната банка.

Спестихме от пътувания и кръчми, но се охарчихме около децата заради затворените училища и забавачки 

Опция 2: Онлайн продавалниците

Докато си стояха у дома, много хора преразгледаха „активите си“ и покрай изобилието от време се пробваха да направят добра сделка, продавайки ненужни предмети и мебели. Платформите от рода на Bazar.bg и olx се радваха на небивал интерес, но поради всеобщото първоначално сецване и неизвестните какво предстои обявите в „продавам“ бяха многократно повече от сделките.

И купувачи, и продавачи обаче са наясно, че "сделка на мига" тук рядко е възможна. Улавяйки тенденцията, един от онлайн продавалниците  дори пусна промоционални условия за обяви „продава“ на едни от най-оборотните стоки - детските.

Опция 3: Вещ срещу кеш

Заложните къщи изживяват бум. Това е най-лесният начин човек в нужда да получи бързо кеш. Много често очакванията на клиента и офертата на заложната къща се разминават кардинално, но повечето играчи в бранша посочват, че дават пазарни цени. Сериозните компании следят ежедневно курса на златото и среброто на международните пазари и оценяват заложените бижута спрямо тях, освен ако няма видимо овехтяване и повреда.

Проверка в сайтовете на заложните къщи, които работят на светло, показва, че наистина котировките се сменят ежедневно, а цените са много близки до тези, на които и други компании биха изкупили накити от благородни метали. В момента златни бижута, проба 585, 14 карата се изкупуват за около 50-52 лева грамът.

Засечка с обявените цени отпреди месец показва, че злато се е изкупувало за над 53 лева, но през април благородният метал катереше върхове и на световните пазари. Злато за залог в Пловдив пък се приема в малко по-широки граници -от 40 до 51 лева. 

Хората без спестявания се юрнаха по фирми за бързи кредити и заложни къщи, за да си плащат сметките 

Опция 4: Спиралата на заемите

Компаниите за бързи кредити предвкусиха също увеличени обороти още с обявяването на извънредното положение у нас. Хората, принудени да ползват неплатени отпуски, трябваше да продължат да плащат сметките си и да пълнят хладилниците си.

Небанковите финансови институции бяха насреща както с облекчени процедури онлайн, така и с дежурни служители по офисите си. По-късно големите играчи в бранша, обединени в Асоциация за небанково кредитиране, обявиха, че също въвеждат облекчения за длъжниците си, подобно на банките.

И сега компанията „Мъни плюс“ автоматично изготвя погасителен план за бърз заем с много по-ниска вноска за първите три месеца. Тогава се погасяват само лихвените плащания. Така за заем от 3000 лева и срок на връщане 12 месеца вноската за първото тримесечие е доста семпла - 87,50 лева, а след това набъбва до почти 300 лева. В края на периода връщате 3846 лева.

 

57 000 излязоха в кредитна ваканция

След обявената  кредитна ваканция  по банките молбите за отсрочване на заеми oт граждани и фирми надхвърлят 76 000. А дотук одобрените са над 57 000, обобщават от Асоциацията на банките в България. Крайният срок клиентите в затруднение да подадат заявления за отстъпки е 22 юни 2020.

Въпреки че банковите служители в момента се занимават главно с разглеждане на подобни молби, офанзивата по привличане на нови кредитополучатели не секва. Финансовите институции се надцакват вече не толкова с лихви, а с различни други бонуси - като обслужване без определена такса например.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Опция 5

Опция 5

27.05.2020 | 10:21

Глупости. Пишете на ангро. Какви буркани и какви банки. Спестяванията са концентрирани в един определен кръг хора. 90 % от българите нямат повече от 1000 лв в банка. С тия ли пари ще оцелеят. От 10 човека 9 са с кредити. Това е геноцид за народа. Пишете реални неща, не се гаврете с нещастието на хората.

Отговори
14 1
опция 4

опция 4

27.05.2020 | 10:08

Да търсим от Китай да плати всичко заедно с Европа и САЩ или война с тия гниди!

Отговори
5 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?