Следвайте ни

15 от къщите за гости не функционират като такива ОБЗОР

viber icon

След започналата проверка на къщите за гости, построени с европейско финансиране, нашумяла с повдигнатото обвинение на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев за източване на еврофондове в размер на 391 160 лв., Министерството на земеделието храните и горите изнесе данни, че през последните 2 седмици на месец юни екипи на Държавен фонд „Земеделие“ са проверили общо 295 къщи за гости. 15 от общо проверените обекти за селски туризъм от Програмата за развитие на селските райони (2007-2013 г.) не функционират по предназначение. От тях 288 са в мониторингов период и 7 в извън мониторингов период, по сигнали на представители на медиите. Това представлява 5,2% от всички проверени къщи за гости. Общата субсидия за всички 288 къщи за гости възлиза на 81 млн. лв.


Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева обясни, че за тези къщи има съмнения, че не се спазват подписаните договори по ПРСР - липсват счетоводни документи, категоризации и регистри за посещаемост. Финансовата помощ, която са получили е в размер на 4,5 млн. лв. и същата ще бъде изискана от бенефициентите, защото те ще подлежат на 100% финансова корекция и ДФЗ ще си изиска обратно платените субсидии.


Къщите, които не функционират по предназначение са в Област Благоевград – 2 проекта; Област Варна – 1 проект; Област Ловеч – 1 проект; Област Пловдив – 1 проект; Област София – 4 проекта; Област Видин – 1 проект; Област Разград – 1 проект; Област Пазарджик – 2 проекта; Област Шумен – 1 проект и Област Добрич – 1 проект.


От всички проверени къщи са установени други 74 къщи за гости, за които са констатирани в различна степен отклонения от заявения бизнес план. Проектите са получили субсидия от ДФЗ на стойност 18 млн. лв. Санкцията за тях зависи от вида на нарушенията и варира от 5 до 15% от стойността на платената субсидия. 24 от проектите са проверени на база на риск анализ преди издаване на заповедта. Това представлява 8% от останалите в мониторинг къщи, т.е. преди заповедта са проверени близо два пъти повече проекти от изискуемите по регламент. По европейски регламент, Разплащателната агенция трябва да проверява между 1 и 5 % от изплатените проекти в период на мониторинг.


На организирания от Министерството брифинг стана ясно, че докладите от проверките се финализират и ще бъдат представени на Прокуратурата в тяхна подкрепа.
Изпълнителният директор на ДФЗ Живко Живков съобщи, че е установена свързаност между служители на фонда и собственици на къщи за гости при 2-ма експерти. Едната от служителките няма пряк достъп до одобряване на проекти, а за другата също не е установена директна свързаност. От двете служителки са снети обяснения и предстои дисциплинарен съвет да реши ще има бъдат ли наложени наказания и какви. А 3-ма кметове на общини, които се свързват с къщи за гости, са били проверявани за нарушения, но такива не са установени.

Това са кметовете на Долна баня, Луковит и Борино. Открито е нарушение при къща за гости на бизнесмен, близък до кмета на Велинград, но според Министерството кметът нямал нищо общо с проекта. Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Живко Живков отбеляза, че няма срок, в който трябва да бъдат върнати парите за къщите за гости, при които са установени нередности. Това е така защото това е отворен процес. След издаването на решение за финансовата корекция от страна на ДФ „Земеделие“, бенефициентът, който е получил това подпомагане, има право на обжалване.


Примомняме ви, че във връзка със скандала за къщи за гости на 1 май оставка подаде и зам.-изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова. Причината е информация, че телефонът ѝ е обявен в сайт за резервации на къща за гости „Тара“ в с. Юндола. Междувременно държавата наложи санкции за над 10 млн. лв. седмица след началото на масовата проверка на къщи за гости, изградени с европейски средства. На 14 май земеделският министър Румен Порожанов напуска правителството заради скандала с къщите за гости.

 

 

Източник: Фокус

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

аиж,еижуигжуи

аиж,еижуигжуи

12.07.2019 | 15:51

в българия дами и господа имаме една поговорка която ще е актоална още много години напред , тя гласи че не е луд тоя дето яде баницата , а тоя дето му я дава тъка че какви пари искате да ви се връщат , никакви пари няма да видите когато депутатите върнат надвзетите субсидии тогава ще му мислим

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?