Следвайте ни

125 години от рождението на гениалния Гео Милев

viber icon

Гео Милев, български поет и публицист, е роден на 15 януари 1895 г.  в Раднево в семейство на учителя и журналист Мильо Касабов. Още на 12-годишна възраст съставя ръкописни вестници и сборници, които сам илюстрира.

Започва да пише стихотворения, превежда от руски език стихове на  Пушкин, Лермонтов, Фет. В  СУ  „Св. Климент Охридски“  учи романска филология, а след  това и в Лайпциг.

Като привърженик на лявата идеология, публикува статии под наслов „Грозни прози“ и  поемата „Септември“, заради която списание „Пламък“  е конфискувано, а Милев е даден под съд.

През януари 1925 г. списанието е забранено. На 14 май 1925 г. заради поемата Гео Милев е осъден на една  година затвор, глоба от 20 000 лв. и лишаване от всички  права за 2 години. Той решава да обжалва постановената присъда пред Апелативния съд, но на 15 май е извикан за „малка справка“ от полицията и изчезва безследно. Белезите от насилие по останките и показанията на ген. Иван Вълков пред съда през 1954 г. сочат, че Гео Милев е удушен с тел.

Един от кварталите в  София е кръстен в памет на Гео Милев, в Пловдив киното на бул. "Васил Априлов" носи името на поета. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай