Следвайте ни

11 държави пускат българи с изтекли лични документи, вижте кои са те

viber icon

11 държави са се съгласили да пускат българи с изтекли лични документи да напускат територията им и да се връщат обратно в страната ни. Това съобщи Министерството на външните работи на сайта си. 

Става въпрос за наши съграждани, които заради кризата ковид кризата, не са успели да си подменят навреме документите си за самоличност. 

Мярката е реципрочна и се отнася за изтичащи лични документи в периода 13 март 2020 до 31 януари 202,1 чиято валидност бе удължена с шест месеца до 31 юли 2021. 

По указание на министъра на външните работи Екатерина Захариева българските задгранични представителства са поискали от държавите, където са акредитирани по изключение да разрешават на българските граждани да се прибират в България, дори ако документите им са с изтекъл срок.

11-е държави, които позволяват това, са Беларус, Босна и Херцеговина, Грузия, Гърция, Ирландия, Литва, Мароко, Тунис, Турция, Узбекистан и Швейцария. 

Три други страни признават специални условия или различен срок за остарелите български лични документи. 

Това са Испания, Португалия и Швеция. 

Швеция е особен случай – тя няма да приема задграничните паспорти с изтекъл срок, защото това противоречи на нормативните й разпоредби. 

В условията на пандемия ще се допускат български граждани с лични карти с изтекла или изтичаща валидност в периода 31 окт. 2020 г. – 31. Януари 2021 г. за влизане, пребиваване и излизане от територията на Швеция в периода от 6 месеца след датата на изтичане на валидността.

Южна Африка, Сърбия и Кувейт няма да пускат българи с документи с изтекъл срок.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?